Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Ultima oră: arest pentru fostul viceguvernator și doi angajați BNM

© Sputnik / Мирослав Ротарьисправительное учреждение
исправительное учреждение - Sputnik Moldova
Abonare
La solicitarea procurorilor anticorupție, magistrații au aplicat fostului viceguvernator BNM 25 de zile de arest preventiv în izolator, iar celor doi șefi de direcție ai BNM – 25 și 30 de zile.

CHIȘINĂU, 6 aug – Sputnik. Judecătoria Buiucani a decis, sâmbătă, 6 august, arestarea preventivă pentru fostul viceguvernator BNM și doi angajați ai Băncii Naționale, reținuți în ajun în cadrul unui dosar de neglijență în serviciu care a dus la urmări grave.

La solicitarea procurorilor anticorupție, magistrații au aplicat fostului viceguvernator BNM 25 de zile de arest preventiv în izolator, iar celor doi șefi de direcție ai BNM – 25 și 30 de zile.

Procurorii anticorupţie şi ofiţerii CNA au reţinut în dimineaţa zilei de vineri, 5 august, doi angajaţi ai Băncii Naţionale a Moldovei (BNM) şi un fost viceguvernator BNM.

Procurorul şef anticorupţie Viorel Morari, a declarat că temei pentru reţienre au servit materialele unei cauze penale pe faptul neglijenţei în serviciu ce au cauzat urmări grave. Potrivit procurorului, neglijenţele au fost admise în perioada 2010-2014 şi au avut ca efect spălarea unor sume imense de bani prin „Moldindconbank”.

Национальный банк Молдовы - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Fost viceguvernator BNM, alături de alţi doi subalterni riscă 6 ani de puşcărie

„Aceste trei persoane nu au întreprins acţiuni în conformitate cu legislaţia vizavi de „Moldindconbank”, prin care s-a permis tranzacţii suspecte de peste 20 de miliarde de dolari. Este vorba despre spălarea de bani, care au trecut prin tranzit în conturi deschise în „Moldindconbank” de către bănci din Federaţia Rusă”, a explicat Morari.

Potrivit presei de la Chişinău, persoanele reţinute sunt fostul viceguvernator BNM, Emma Tăbârţă, directorul Departamentului supraveghere bancară, Matei Dohotaru și directorul Departamentului reglementare și autorizare, anterior șef al Departamentului supraveghere bancară, Vladimir Țurcan.

Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, aceştia riscă până la 6 ani de puşcărie cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii pe o perioadă de 10 ani.

Banca Națională a Moldovei a anunțat că a luat act de acțiunile demarate de organele de anchetă în ceea ce privește doi angajați cu funcții de conducere din cadrul instituției.

„BNM se abține de la orice comentarii publice referitoare la cauza penală, însă va colabora cu organele de anchetă pentru ca investigația să fie obiectivă”, informează instituţia într-un comunicat de presă. 

 

Fluxul de știri
0