Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

BNM va colabora cu ancheta în cazul angajaţilor reţinuţi de procurori

© Sputnik / Miroslav RotariНациональный банк Молдовы
Национальный банк Молдовы - Sputnik Moldova
Abonare
BNM se abține de la orice comentarii publice referitoare la cauza penală, însă va colabora cu organele de anchetă pentru ca investigația să fie obiectivă.

CHIŞINĂU, 5 aug – Sputnik. Banca Națională a Moldovei (BNM) a luat act de acțiunile demarate de organele de anchetă în ceea ce privește doi angajați cu funcții de conducere din cadrul instituției.

Procurorii anticorupţie şi ofiţerii CNA au reţinut în dimineaţa zilei de vineri, 5 august, doi angajaţi ai Băncii Naţionale a Moldovei (BNM) şi un fost viceguvernator BNM.

„BNM se abține de la orice comentarii publice referitoare la cauza penală, însă va colabora cu organele de anchetă pentru ca investigația să fie obiectivă”, informează instituţia într-un comunicat de presă. 

Procurorul şef anticorupţie Viorel Morari, a declarat că temei pentru reţienre au servit materialele unei cauze penale pe faptul neglijenţei în serviciu ce au cauzat urmări grave. Potrivit procurorului, neglijenţele au fost admise în perioada 2010-2014 şi au avut ca efect spălarea unor sume imense de bani prin „Moldindconbank”.

„Aceste trei persoane nu au întreprins acţiuni în conformitate cu legislaţia vizavi de „Moldindconbank”, prin care s-a permis tranzacţii suspecte de peste 20 de miliarde de dolari. Este vorba despre spălarea de bani, care au trecut prin tranzit în conturi deschise în „Moldindconbank” de către bănci din Federaţia Rusă”, a explicat Morari.

Национальный банк Молдовы - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Fost viceguvernator BNM, alături de alţi doi subalterni riscă 6 ani de puşcărie

Procurorul şef anticorupţie a declarat pentru Sputnik că cele trei persoane au fost reţinute pentru 72 de ore în izolatorul CNA. Morari a mai precizat pentru agenţie că procurorii se pregătesc să solicite mandat de arest preventiv pe numele persoanelor reţinute în această dimineaţă. Posibil, şedinţa de judecată prin care procurorii vor solicita aplicarea arestului preventiv să se desfăşoare sâmbătă sau duminică. 

Potrivit presei de la Chişinău, persoanele reţinute sunt fostul viceguvernator BNM, Emma Tăbârţă, directorul Departamentului supraveghere bancară, Matei Dohotaru și directorul Departamentului reglementare și autorizare, anterior șef al Departamentului supraveghere bancară, Vladimir Țurcan.

Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, aceştia riscă până la 6 ani d epuşcărie cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii pe o perioadă de 10 ani.


Fluxul de știri
0