Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Chironda: odată cu revocarea lui Chirtoacă se va prăbuși un întreg sistem putred

© Sputnik / Miroslav RotariRaport Dorin Chirtoacă
Raport Dorin Chirtoacă - Sputnik Moldova
Abonare
Victor Chironda, unul dintre liderii grupului de inițiativă pentru organizarea referendumului de demitere a lui Dorin Chirtoacă, susține că edilul îi protejează pe mai mulți funcționari ai primăriei, care au o reputație dubioasă. Însă aceștia vor pleca singuri din funcție dacă Chirtoacă va fi demis.

CHIȘINĂU, 5 iul – Sputnik. Activistul civic Victor Chironda, citat de presa de la Chișinău, a declarat că dacă va fi demis Dorin Chirtoacă, o serie de funcționari de la primăria capitalei, care au reputația pătată, vor pleca de bună voie din funcție. Corespondentul Sputnik i-a solicitat lui Victor Chironda detalii despre această afirmație.

Victor Chironda în studioul radio Sputnik Moldova - Sputnik Moldova
Chirtoacă vrea să tragă de timp. Un referendum i-ar da peste cap planurile

Primul moment pe care l-a specificat Chironda este faptul că articolul 29 lit. c) al Legii nr. 436 privind Administrația Publică Locală îi oferă primarului prerogative de numire, stabilire a atribuţiilor şi de încetare a raporturile de serviciu sau de muncă cu şefii de subdiviziuni, de servicii, de întreprinderi municipale din subordinea autorităţii administraţiei publice locale respective, personalul primăriei. Primarul conduce şi controlează activitatea acestora, contribuie la formarea şi reciclarea lor profesională.

”Respectiv, dacă ar vrea, primarul Chirtoacă ar putea da afară toți șefii de direcții din primărie, dar și șefii instituțiilor municipale subordonate (Apă Canal, Spații Verzi, Piața Centrală, Regia Transport Electric Chișinău, etc.). Faptul că nu o face, deși mulți dintre acești ei au manifestat ineficiență, au comis abuzuri, figurează în scandaluri de corupție și în alte scandaluri, ne oferă temei să considerăm că Dorin Chirtoacă protejează acești funcționari”, a declarat Chironda.

Dorin Chirtoacă - Sputnik Moldova
Societate
”Reacția” lui Chirtoacă la apariția ”craterului” în Chișinău

Interlocutorul susține că odată cu demiterea lui Chirtoacă, toți cei care sunt astăzi protejați de primarul liberal fie că vor pleca singuri din funcții, pentru că vor ieși la suprafață foarte multe informații despre activitatea lor, fie vor fi demiși absolut întemeiat de următorul primar. 

”Mai ales că reprezentanții tuturor partidelor din CMC, care ar putea înainta candidați la funcția de primar general al capitalei, și-au asumat reorganizarea aparatului primăriei și angajarea prin concurs a personalului. Iar asta înseamnă că, automat, toți actualii funcționari din primăria capitalei vor fi concediați și vor ava șansa să fie reangajați numai dacă vor reuși la concurs”, a mai subliniat Victor Chironda.

”Tot sistemul actual din primăria capitalei se ține numai și numai pe Chirtoacă. Odată cu demiterea lui se va prăbuși întregul sistem, construit de liberali in cele două mandate consecutive ale lui Chirtoacă, iar ei își dau foarte bine seama de asta”, a punctat interlocutorul.

Fluxul de știri
0