CHIȘINĂU, 5 aug — Sputnik. Lupta pentru terenuri în Chișinău a trecut la o nouă fază: firmele de construcții nu le mai caută la periferii, ci și le doresc în raza orașului, a declarat în interviul pentru Sputnik expertul Serghei Ungureanu.
Potrivit acestuia, unul dintre asemenea exemple care confirmă această tendință este demolarea celor patru cămine ale Universității de Stat, pe locul lor fiind planificată înălțarea blocurilor locative.
„Nimeni nu a verificat și nu există nici un fel de documente care ar garanta că noile locuințe sunt destinate pentru necesități sociale", a menționat expertul.
Ungureanu consideră că demolarea căminelor studențești nu este convenabilă Universității în general. În opinia sa, evenimentele ulterioare se vor derula după următorul scenariu: camerele din căminele rămase vor deveni mai aglomerate — în cele de trei locuri vor sta patru persoane, iar în cele de patru vor locui cinci. Urmările negative ale demolării căminelor pot fi resimțite de studenți chiar și întro perspectivă mai îndelungată. Ungureanu menționează că, în cazul în care situația economică și demografică din Moldova se va ameliora, ar putea să apară din nou un mare flux de studenți. Și atunci ei vor fi nevoiți să închirieze în capitală apartamente scumpe.
„Demolarea căminelor nu este cea mai corectă decizie a USM. Căminul este un obiectiv de menire socială și el trebuie păstrat cu orice preț. Dacă la momentul de față vom pune accentul pe profit, va rezulta un capitalism sălbatic pentru care noi nu suntem pregătiți. Acest lucru ne va lăsa fără perspective pe viitor, fără studenții care vor dori să locuiască în cămine, dar care nu vor avea această posibilitate", afirmă Ungureanu.
Expertul a menționat că, din punctul de vedere al avantajului economic, căminele nu sunt rentabile pentru instituțiile de învățământ superior. Însă cheltuielile pentru întreținerea lor sunt, totuși, necesare. Ungureanu consideră că, în total, 40% din studenții moldoveni trebuie să fie asigurați cu locuri în cămine.