Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Neglijenţa unui procuror a dus la decesul unei mame care avea un copil minor

© SputnikНасилие
Насилие - Sputnik Moldova
Abonare
Fostul adjunct al procurorului raionului Basarabeasca riscă până la şase ani de puşcărie pentru neglijenţă în serviciu, soldată cu decesul unei persoane.

CHIŞINĂU, 4 aug – Sputnik. Procuratura Generală a expediat în instanţa de judecată cauza penală de învinuire a fostului adjunct al procurorului raionului Basarabeasca. Acesta este acuzat de comiterea neglijenţei în serviciu, soldată cu decesul unei persoane.

Fostul adjunct al procurorului raionului Basarabeasca a dispus de fiecare dată suspendarea urmăririi penale şi cercetarea agresorului în stare de libertate într-un dosar de violenţă în familie.

Drum la intrarea în Ghidighici - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Ghinion pentru un procuror: a comandat un drum care-l duce direct în puşcărie

Agresorul îşi bătea sistematic soţia şi copilul minor. Decizia procurorului de a suspenda urmărirea penală era motivată prin faptul că bărbatul este grav bolnav, că nu este posibilă investigarea cazului cu participarea lui şi respectiv, nu poate fi finalizat dosarul.

Astfel, după ani de maltratări şi agresiuni suportate de victimă, procurorul l-a deferit pe soţul acesteia justiţiei abia în vara anului 2014, atunci când femeia deja a decedat, în urma loviturilor de ciocan aplicate de către soţ.

În luna iulie 2014, inculpatul a fost condamnat pentru violenţă în familie soldată cu decesul victimei la 15 ani de închisoare.

„În toate cazurile de suspendare a urmăririi penale, deciziile procurorului au fost neîntemeiate, bazate pe probe inexistente la acel moment, care nu-i permiteau adoptarea unor asemenea soluţii. Prin urmare, acţiunile procurorului au favorizat continuarea faptelor infracţionale ale învinuitului, nu a întreprins măsuri de protecţie a victimei, care, în rezultat a decedat”, notează Procuratura Generală.

La finele anului 2014 respectivul procuror e fost eliberat din funcţie. Cauza penală de învinuire a acestuia a fost expediată pentru examinare Judecătoriei Basarabeasca, iar dacă va fi recunoscut culpabil, el riscă închisoare de până la 6 ani cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la 10 ani.

Fluxul de știri
0