Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Apicultori din Moldova: miere tot mai puțină, probleme tot mai multe

© Sputnik / Accesați arhiva multimediaНоу-хау пчеловода-изобретателя из Молдовы 30 лет никому не нужно
Ноу-хау пчеловода-изобретателя из Молдовы 30 лет никому не нужно - Sputnik Moldova
Abonare
Timpul schimbător și concurența mare pe piața externă pun noi piedici în fața apicultorilor moldoveni. Specialiștii îndeamnă să fie luate măsuri pentru a consolida ramura.

CHIȘINĂU, 3 aug — Sputnik, Daria Cernega. Din cauza ploilor și temperaturilor scăzute, în acest an s-a redus recolta de miere de salcâm, ceea ce deja a dus la creșterea prețurilor pentru acest produs în medie cu 35%, a relatat pentru Sputnik președintele Asociației apicultorilor din Moldova Ștefan Condratiuc.

Potrivit lui Condratiuc, în general actualul sezon nu este cel mai reușit pentru producătorii de miere din Moldova. Potrivit evaluărilor preliminare ale asociației de profil, recolta de miere a constituit în acest an 2500 de tone, ceea ce este cu 500 de tone mai puțin decât anul trecut.

Мед - Sputnik Moldova
Apicultorii sunt revoltați că legislația favorizează importul de miere

Condratiuc a menţionat că situația este ceva mai mai bună în cazul mierii din tei. "Totuși, suprafețele de tei sunt limitate și culesul mierii de tei s-a realizat în acest an doar în raioanele centrale ale țării", a precizat acesta.

Potrivit specialistului, condițiile meteorologice nefavorabile aduc surprize apicultorilor moldoveni deja 10 ani la rând. Astfel, anul trecut a redus din recoltă timpul secetos. Condratiuc consideră că pe viitor trebuie să avem o atitudine mai serioasă față de prolemele schimbărilor climatice și să fie luate măsuri corespunzătoare. Între altele, trebuie consolidate bazele melifere, trebuie semănate noi terenuri cu plante melifere.

Pe lângă problemele climatice, apicultorii întâmpină dificultăți și pe piața UE unde este exportată aproape toată mierea produsă în Moldova. Astfel, pe parcursul ultimilor doi ani, o apicultorii moldoveni se confruntă cu o concurenţă mare din partea colegilor lor ucraineni, care nu mai exportă în Rusia, ci exportă și ei pe piața europeană.

"Colectarea mierii la ei este cu 50% mai ieftină decât în Moldova. Ca rezultat, prețul mierii oferit de ei pe piața europeană este cu 35% mai mic. În afară de aceasta, volumul livrărilor lor este de 10 ori mai mare decât al nostru", a mai spus Condratiuc.

Președintele Asociației apicultorilor a subliniat că în prezent mierea moldovenească de pe piețele externe poate concura doar la un singur indicator — calitatea. În ceea ce privește prețul, volumul livrărilor și sortimentul, producătorii moldoveni cedează la toate aceste capitole în faţa colegilor lor din străinătate.

Fluxul de știri
0