Apicultorii sunt revoltați că legislația favorizează importul de miere

© Sputnik / Александр ДимитровМед
Мед - Sputnik Moldova
Abonare
Piața românească este invadată de miere provenită din state care nu sunt membre ale Uniunii Europene, precum China sau Mexic, iar apicultorii români se plâng de mulți ani că mierea românească nu este promovată de legislația internă.

BUCUREŞTI, 17 mai — Sputnik. Mierea din magazine, deși nu este românească, are tricolorul pe etichetă și este amestecată cu soiuri de miere din mai multe colțuri ale lumii.

Ioan Fetea, președintele Asociației Crescătorilor de Albine, spune că apicultorii i-au solicitat ministrului Agriculturii să modifice legislaţia, astfel încât să se interzică amestecul de miere pe piată românească. Ioan Fetea a dezvăluit că România import miere din China, Mexic sau Argentina cu 1 dolar pe kilogram, în schimb apicultorul român nu este deloc ajutat de legislaţie să se dezvolte, scrie agrointel.ro.

"Se aduce miere din China, Argentina, Mexic cu 1 dolar pe kilogram, se amestecă cu puţină miere românească şi se vinde pe piaţă ca fiind miere 100% românească. Şi scrie pe etichetă ‘miere UE" şi "non UE". Aceşti comercianţi îşi bat joc de consumator, românul nu ştie ce consumă. De fapt, mâncăm altceva, nu miere", a precizat reprezentantul apicultorilor.

Apicultorii sunt nemulţumiţi că mierea ajunge și la 8 lei kilogramul, ceea ce le pune în pericol prețul pe care producătorii români ar trebui să îl obțină pe kilogram.

Constantin Dobrescu, vicepreședinte al Federației ROMAPIS, îi sfătuieşte pe consumatori să citească bine eticheta înainte de cumpărare şi să observe preţul. Dacă acesta este prea mic, atunci mierea nu este românească.

O altă țară non-UE care a intrat pe piața din România este Republica Moldova. Săptămâna trecută Republica Moldova a primit "undă verde" pentru exportul nelimitat de miere în spațiul comunitar. 

Fluxul de știri
0