CHIȘINĂU, 13 mai – Sputnik. În Republica Moldova, începând cu prima zi a lui 2017, ar urma să fie pus în aplicare un nou sistem de pensii. Referindu-se la această perspectivă, ministrul moldovean de resort, citată de serviciul de presă al MMPSF, a subliniat că implementarea cu succes a reformei sistemului de pensii se poate realiza doar printr-o conlucrare sistematică cu instituțiile responsabile, partenerii sociali și organizațiile internaționale.
Subiectul reformei sistemului de pensii, la care lucrează specialiști din mai multe instituții, a fost abordat și de premierul Pavel Filip. Potrivit lui, sistemul de pensii trebuie să devină unul durabil, echitabil şi sustenabil, unul care să asigure un trai decent tuturor categoriilor de beneficiari, optând, totodată, și pentru o abordare complexă, cu luarea în calcul a dinamicii demografice și a posibilelor riscuri.
”Reieșind din necesitatea stringentă de a îmbunătăți atât cadrul legal, cât și mecanismele de implementare a reformei sistemului de pensii, venim cu o viziune strategică care prevede promovarea unor politici eficiente și informarea publicului larg privind costurile, dar și beneficiile acestei reforme” a declarat Stela Grigoraș.
”Vreau să creăm împreună un nucleu al tuturor părților interesate – instituții publice, mediu de afaceri, donatori, care să genereze o viziune unică de reformă, bazată pe cel mai bun model de sistem de pensionare. Îmi doresc foarte mult să reușim implementarea acestei reforme începând cu 1 ianuarie 2017, oricât de mare ar fi rezistența cu care ne vom confrunta”, a mai menționat Pavel Filip.
În acest scop, potrivit MMPSF, a fost decisă crearea unui grup de lucru, care să se întrunească periodic și să prezinte Guvernului o viziune unică de reformă, bazată pe cele mai bune practici internaționale și tinând cont de realitățile și necesitățile existente.