Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Autoritățile din RM vor ocroti prin lege mormintele de război şi memorialurile

© Sputnik / Miroslav RotariОткрытие мемориала
Открытие мемориала - Sputnik Moldova
Abonare
Cabinetul de miniștri urmează să examineze un proiect de lege care presupune confirmarea bazei normativ-juridice privind protejarea mormintelor eroilor de război și a memorialurilor.

CHIȘINĂU, 3 aug — Sputnik. La una dintre ședințele apropiate, Guvernul urmează să examineze proiectul de lege privind locurile de înhumare și obiectivele comemorative militare. Această inițiativă este orientată spre păstrarea amintirii istorice și realizarea educației patriotice în țară.

Inițiativa legislativă prevede de asemenea crearea unei baze juridice pentru reglementarea activității organizațiilor obștești care se ocupă de căutarea și identificarea mormintelor ostaşilor căzut în timpul războiului.

guvern, veterani, Filip, Mocanu, Coropcean - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Guvernul a lansat un Plan special de susținere a veteranilor de război

Documentul prevede că Agenția națională pentru cultul eroilor se va ocupa de elaborarea tuturor inițiativelor legislative în acest domeniu, va organiza căutarea locurilor de înhumare a militarilor pe teritoriul Moldovei, va organiza exhumarea osemintelor ostașilor căzuți, se va ocupa de protecția mormintelor și monumentelor, va ține un registru al obiectelor moștenirii culturale în acest domeniu.

Se mai prevede că această structură, de comun acord cu Ministerul Educației, va organiza tabere pentru copii, în cadrul cărora tinerii vor face ordine la mormintele și monumentele existente.

Responsabilitatea pentru menținerea ordinii la morminte și monumente revine organelor administrației publice locale.

Capul de pod Șerpeni - Sputnik Moldova
Memorialul de la Șerpeni a devenit ultimul popas pentru alți 19 ostași

Proiectul elaborat mai prevede că proprietarii de terenuri unde au fost descoperite oseminte ale octaşilor vor trebui să comunice despre asta organelor locale în timp de 48 de ore.

Zona de protecţie din jurul respectivelor morminte va fi de la 20 până la 50 de metri, iar teritoriul din preajma monumentelor va fi protejat prin lege în perimetru a 50-100 de metri. Zona protejată din jurul lespezilor memoriale este de 30-50 de metri.

Proiectul de lege mai prevede că mijloacele financiare pentru întreținerea, protejarea locurilor de înhumare a ostașilor moldoveni, aflate peste hotare, vor fi alocate de Guvernul Republicii Moldova. La fel, din bugetul de stat se alocă mijloace pentru organizarea acţiunilor de comemorare.

Fluxul de știri
0