Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

SIS va verifica toţi pasagerii aeronavelor care zboară în/din Moldova

© Sputnik / Evghenii PanasencoМеждународный аэропорт Кишинев
Международный аэропорт Кишинев - Sputnik Moldova
Abonare
Serviciul de Informaţii şi Securitate al Republicii Moldova va prezenta miercuri, 3 august, în Guvern un nou proiect de lege cu privire la prevenirea şi combaterea terorismului.

CHIŞINĂU, 2 aug – Sputnik. În vederea realizării măsurilor de asigurare a securităţii antiteroriste, companiile aeriene care efectuează curse în/din Republica Moldova sunt obligate să transmită Serviciului de Informaţii şi Securitate al Republicii Moldova, după îmbarcarea la bordul aeronavei, însă nu mai târziu de momentul decolării, lista pasagerilor pentru ca aceştia să poată fi verificaţi până la momentul trecerii controlului de frontieră în statul de destinaţie.

Această prevedere este inclusă în proiectul de lege cu privire la combaterea terorismului, pe care şeful SIS, Mihai Bălan, se pregăteşte să-l prezinte miercuri, 3 august, în Guvern.

Prelucrarea, stocarea şi utilizarea datelor cu caracter personal se efectuează în conformitate cu legislaţia care reglementează protecţia datelor cu caracter personal.

„Depistarea activităţii teroriste se asigură prin acţiuni informative şi contrainformative, prin colectarea, analiza şi prelucrarea datelor despre factori care ar periclita securitatea antiteroristă”, potrivit proiectului de lege elaborat de SIS.

Ofiteri SIS in timpul perchezitiilor la sediul lui Retano Usatii - Sputnik Moldova
Republica Moldova
SIS: razii antiteroriste la domiciliul unor cetățeni străini în Moldova

Potrivit SIS, riscurile teroriste la adresa Republicii Moldova devin tot mai accentuate.

„Organizaţia teroristă Daesh a trasat obiective concrete, localizate geografic. Astfel, în reţelele de socializare a apărut harta viitorului Califat al „Statului Islamic”, fiind evidenţiate teritoriile pe care gruparea planifică să le includă în componenţa Califatului în următorii 5 ani, inclisiv teritoriul Republicii Moldova. Deşi se află departe de teatrele de conflict, Moldova a experimentat asupra sa consecinţele activităţii teroriste, nu ca victimă a atentatelor, ci ca zonă de tranzit şi refugiupentru teriroşti activi sau potenţiali”, constată SIS.

Fluxul de știri
0