Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Secetă la Chișinău: orășenii vor ieși cu căldările în stradă în căutarea apei

© Sputnik / Александр Вильф / Accesați arhiva multimediaЖенщина прячется от солнца под зонтом
Женщина прячется от солнца под зонтом - Sputnik Moldova
Abonare
Deja de un an Moldova este în „război„ cu Ucraina din cauza secării Nistrului, însă Kievului nici că-i pasă de problema aprovizionării cu apă a ţării noastre.

CHIȘINĂU, 2 aug — Sputnik. Din cauza arșiței cumplite din ultima perioadă, Chișinăul riscă să rămână fără apă potabilă. Semnalul de alarmă a fost tras de întreprinderea de profil „Apă-Canal Chișinău", care este în alertă din cauza faptului că apa din râul Nistru a atins nivelul critic de 8,4 m, ceea ce amenință alimentarea cu apă a capitalei.

Când nivelul apei înregistrează 8,4 m, pompele pot înceta, pur și simplu, să mai funcționeze, deoarece pentru livrarea fără întrerupere a apei este necesar ca nivelul apei să fie de minimum 9 m.

„Urmările pot fi catastrofale nu doar pentru locuitorii Chișinăului, ci și pentru ai altor localități în care principala sursă de apă este râul Nistru", au specificat responsabili de la centrul de presă al întreprinderii „Apă-canal Chișinău".

Днестр - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Sondaj Sputnik: motivul secării Nistrului trebuie căutat în Ucraina

Întreprinderea de profil a expediat scrisori oficiale pe adresa organelor administrației locale, la Guvern și alte întreprinderi, în vederea soluționării problemei respective.

Deja de mai bine de un an nivelul apei în râul Nistru este mai jos de 9 m. Discuțiile privind problema secării principalei surse de apă a țării durează de circa opt luni, însă până la ora actuală așa și nu a fost găsită o soluție.

„Ucraina încalcă toate convențiile, procedează cu apa după bunul său plac. Moldova trebuie să vină cu o declarație serioasă și o avertizare oficială pentru ca ei să desfășoare în mod transparent activitatea bazinelor lor de apă", a declarat anterior pentru Sputnik Moldova președintele organizației teritoriale Chișinău „Mișcarea ecologistă din Moldova", Vladimir Garaba.

Fluxul de știri
0