Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Statutul special al Transnistriei nu poate fi discutat în timpul apropiat

© Sputnik / Мирослав РотарьПротест 21.01.2016 Proteste 21.01.2016
Протест 21.01.2016 Proteste 21.01.2016 - Sputnik Moldova
Abonare
Potrivit opiniei șefului cabinetului de miniștri al Moldovei, în formatul "5+2" sunt discutate deocamdată doar problemele social economice, iar noi avem nevoie să trecem la discutarea problemelor care țin de statutul acestei regiuni și de problemele de securitate".

CHIȘINĂU, 1 aug — Sputnik. Statutul special al Transnistriei nu poate fi discutat în apropiata jumătate de an din cauza alegerilor președintelui nerecunoscutei Republici Moldovenești Nistrene (RMN), a declarat luni în cadrul unei conferințe de presă Andrian Candu, spicherul Parlamentului Moldovei.

Comisia Electorală Centrală din Transnistriei a stabilit că 11 noiembrie (a doua duminică din lună) va fi data la care vor avea loc alegerile liderului nerecunoscutei republici. La 12 septembrie demarează campania electorală. Ultimele alegeri prezidențiale au avut loc în Transnistria în decembrie 2011, acestea fiind câştigate în turul doi de Evghenii Șevciuk.

"Suntem conştienţi că în apropiata jumătate de an nu vom putea discuta cu colegii noștri din Transnistria statutul special al regiunii, ţinând cont de alegerile programate acolo pentru sfârșitul anului", a spus Candu.

Встреча глав МИД России и Германии С.Лаврова с В.Штайнмайером - Sputnik Moldova
Politică
Steinmeier, despre condițiile în care Transnistria poate obține statut special

Politicianul a mai adăugat că în acest timp Chișinăul poate începe discutarea și pregătirea "temei pentru acasă" (problemele abordate mai devreme — red.).

Șeful cabinetului de miniștri din Moldova, Pavel Filip, a remarcat în cadrul conferinței de presă că problema ce ține de statutul special al Transnistriei nu a fost discutată la negocierile privind reglementarea transnistreană în formatul "5+2" (cu participarea Moldovei și Transnistriei ca părți ale conflictului, Rusiei, Ucrainei și OSCE în calitate de intermediari, UE și SUA în calitate de observatori).

"Deocamdată, cu părere de rău, sunt discutate doar probleme social-economice. Este necesar să trecem și la discutarea problemelor ce țin de statutul acestei regiuni, dar și a problemelor de securitate", a declarat Filip.

El a mai adăugat că pentru a atinge progrese în procesul de reglementare transnistreană trebuie urmată "politica pașilor mici". Printre aceşti "pașii mici" funcționarul a evidențiat asigurarea funcționării neîntrerupte a școlilor cu predare în baza grafiei latine, accesul fermierilor din raionul Dubăsari la terenurile de pământ situate de-a lungul șoselei Tiraspol-Râbnița etc.

"Planificăm să avem în viitorul cel mai apropiat o discuție mult mai aprofundată în problema statutului special al Transnistriei, pentru a ști ce pași trebuie întreprinși ulterior", a declarat Filip.

Transnistria, 60% din locuitorii căreia sunt ruși și ucraineni, a încercat să iasă din componența Moldovei încă până la destrămarea URSS, fiind îngrijorată că Moldova va adera la România. În 1992, după o încercare nereușită a autorităților din Moldova de a rezolva problema prin forță, Transnistria a devenit un teritoriu care, practic, nu mai este controlat de Chișinău.

Fluxul de știri
0