CADE GUVERNUL? Fermierii au început greva foamei şi anunţă protest naţional

© AFP 2024 / DANIEL MIHAILESCUProteste agricultori
Proteste agricultori - Sputnik Moldova
Abonare
Lideri din zootehnie au anunțat că vor intra în greva foamei începând de luni, 1 august, din cauză că Guvernul nu are bani pentru subvenţii, crescătorii de animale neîncasând niciun leu din plăţile directe aferente anului 2015.

BUCUREŞTI, 1 aug — Sputnik. Fără bani și cu puține furaje la dispoziție, fermierii români sunt deciși să iasă în stradă dacă nu văd banii din subvenții în cel mai scurt timp, după mai bine de şase luni de amânări şi minciuni din partea guvernului, scrie Agrointeligenţa

Agricultură, căpșune, terenuri arabile - Sputnik Moldova
Agricultura industrială ne-a „furat" hrana. Ce impact are asupra sănătății

Dumitru Grigorean, președintele Federație Crescătorilor de Bovine de Carne din România intră în greva foamei începând de luni, 1 august, pentru a atrage atenția autorităților cu privire la greutățile pe care le întâmpină fermierii.

Şi Costel Caraş, un alt crescător de vaci de lapte din Brănești, județul Ilfov, protestează din această dimineață în fața Ministerului Agriculturii cerând plata subvențiilor pentru toți fermierii. Costel Caraș nu va mânca nimic și va bea doar apă, mai ales având în vedere temperaturile ridicate de afară.

"Forma de protest este cea mai dură într-un fel pentru că toate formele de negociere și promisiunile făcute nu au fost respectate, așa că nu mai avem ce să mai facem. Dacă nici așa, nici acum, nu se plătesc într-o săptămână toate subvențiile, înseamnă că suntem de-a dreptul nebuni", a declarat fermierul.

Emil Dumitru, președintele Federației Naționale Pro Agro, structură ce reunește cele mai importante forme asociative din zootehnie, speră să se rezolve această situație dificilă înainte de a se declanșa un protest extreme la nivel naţional. Acesta a dat ultimatum Guvernului şi a precizat că fermierii au în acest moment "o ultimă discuție legată de urgentarea într-un termen cât mai scurt, asta însemnând câteva zile, a efectuării plăților către sectorul zootehnic", a declarat Emil Dumitru, președintele Federației Naționale Pro Agro.

Dacă subvenţiile nu vor fi plătite în câteva zile, fermierii sunt decişi să pornească acțiunea de protest la nivel național de câteva zeci de mii de crescători de animale în stradă.

Fluxul de știri
0