Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Rabia rămâne o problemă. Care sunt cele mai afectate raioane

© Sputnik / Алексей Даничев / Accesați arhiva multimediaДикая лисица
Дикая лисица - Sputnik Moldova
Abonare
Deşi numărul animalelor diagnosticate cu rabie s-a redus în prima jumătate a anului, situaţia în unele raioane ale ţării rămâne încordată.

CHIŞINĂU, 31 iul — Sputnik. Potrivit specialiştilor ce la Centrul Naţional de Sănătate Publică (CNSP), circulaţia intensă a virusului rabic este condiţionată în continuare de numărul excesiv de vulpi şi de măsurile insuficiente de combatere a rabiei în rândul acestor animale. Acest fapt contribuie la răspândirea virusului rabic şi printre alte animale, îndeosebi domestice, creând pericol iminent de agravare a situaţiei epidemiologice.

Rabia (turbarea) rămâne o problemă actuală în contextul măsurilor de combatere și profilaxie a zooantroponozelor — bolilor comune animalelor şi oamenilor.

Куриное мясо. Архивное фото. - Sputnik Moldova
Mass-media: savanții au descoperit în carnea de găină un nou virus letal

În Republica Moldova, în prima jumătate a anului curent numărul de animale diagnosticate cu rabie, conform datelor Centrului republican de diagnostică veterinară, s-a micşorat de la 92 până la 59 (cu 50,7%) faţă de aceeaşi perioadă a anului 2015. S-a diminuat întrucâtva şi numărul teritoriilor administrative afectate de rabie — de la 31 la 22.

Totuşi, subliniază CNSP, în unele teritorii situaţia epizootologică continuă să se menţină încordată: în raionul Slobozia rabia a fost diagnosticată la 8 animale, Edineț — la 5, în raioanele Briceni, Dondușeni — la câte 4, Cantemir și Grigoriopol — la câte 3, în zece teritorii rabia a fost depistată la câte 2 animale (mun. Bălți, raioanele Criuleni, Drochia, Glodeni, Hâncești, Ialoveni, Rezina, Soroca, Ungheni, Comrat), în şase teritorii s-a înregistrat câte un caz de rabie animalieră.

„Din numărul total de animale afectate de virusul rabic fac parte 17 câini, 15 bovine, 10 vulpi, 8 pisici, o ovină, un jder și o cabalină", a specificat instituţia.

Un element esenţial în menţinerea bunăstării epidemiologice la rabie îl constituie respectarea unor măsuri simple, dar eficace de comportament în cazul traumelor provocate de animale. Specialiştii recomandă spălarea abundentă a rănii cu apă curgătoare şi săpun, prelucrarea marginilor rănii cu tinctură de iod.

„Prin efectuarea acestor proceduri se asigură înlăturarea masivă a virusului rabic din rană", accentuează aceştia.

Totodată, este obligatorie adresarea imediată la medic pentru asistenţă calificată şi administrarea, la necesitate, a tratamentului specific — vaccinul antirabic.

Fluxul de știri
0