Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Cele mai dese cazuri de tortură în Moldova au loc în stradă

© Fotolia / Warren GoldswainDomestic violence
Domestic violence - Sputnik Moldova
Abonare
Procuratura Generală a evaluat situaţia la capitolul sesizări privind tortura şi alte rele tratamente, parvenite la adresa instituţiei în primele şase luni ale anului în curs.

CHIŞINĂU, 29 iul – Sputnik. În decursul primului semestru al acestui an, cetăţenii s-au adresat la Procuratură cu 331 de plângeri privind tortura şi alte rele tratamente, cifră aproape identică cu cea înregistrată în aceeaşi perioadă a anului trecut – 319.

În rezultatul examinării sesizărilor, procurorii au dispus pornirea urmăririi penale în 63 de cazuri. În majoritatea dintre acestea, rele tratamente au fost admise faţă de persoanele suspecte, bănuite, învinuite că ar fi comis infracţiuni sau condamnate pentru fapte penale.

penitenciar тюрма - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Patru ani de puşcărie pentru un poliţist acuzat de tortură

Totodată, în 31 sesizări au fost invocat fapte de maltratare aplicate faţă de contravenienţi, iar în 23 de cazuri — faţă de alţi participanţi la procesul penal, cum ar fi cei cu statut de victimă, parte vătămată, martor.

În 22 de plângeri depuse la procuratură au figurat minorii în calitate de victime ale relelor tratamente.

Actele de tortură au fost comise în stradă sau alte locuri publice, în incinta inspectoratelor de poliţie, în instituţiile penitenciare, sectoarele, posturile de poliţie, la domiciliul victimei, pe teritoriul unităţilor militare, în instituţiile de învăţământ şi în cele psihiatrice.

Procurorii au constatat că în cel mai mare număr al adresărilor – 220 din totalul de 331 de cazuri — victimele au suportat dureri fizice sau suferinţe psihice, fără a avea leziuni vizibile pe corp.

Fluxul de știri
0