Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Astăzi este „ziua de naştere” a Constituţiei Republicii Moldova

© SputnikConstituţia Republicii Moldova
Constituţia Republicii Moldova - Sputnik Moldova
Abonare
La 29 iulie se împlinesc 22 de ani de la adoptarea de către Parlamentul de la Chişinău a Constituţiei Republicii Moldova.

CHIŞINĂU, 29 iul – Sputnik. La 29 iulie 1994, Parlamentul Republicii Moldova a adoptat Legea Supremă a statului moldovenesc — Constituția. Acest act juridic fundamental al statului conține cele mai importante reglementări ale sistemului politic, garantează pluralismul politic, protejează drepturile și libertățile omului.

„Ziua de naştere” a Constituţiei Republicii Moldova a fost marcată, vineri, în cadrul unui eveniment solemn, la care au participat preşedintele ţării, preşedintele Parlamentului, premierul şi preşedintele Curţii Constituţionale.

„Constituția Republicii Moldova, fiind o constituție democratică, plasează puterea guvernanților în mâinile cetățenilor. Această paradigmă va rămâne a fi o iluzie atât timp, cât nu vom avea cetățeni liberi. Prin urmare, este o obligație a statului de a contribui la formarea oamenilor liberi”, a declarat preşedintele Curţii Constituţionale, Alexandru Tănase.

Potrivit preşedintelui Parlamentului, Andrian Candu, în cele două decenii, Legea Fundamentală a Moldovei a trecut prin reforme importante.

„În acest timp au fost revizuite circa 40 de norme constituţionale. Cea mai semnificativă a fost cea din iulie, 2000, care a transformat Moldova din republică semiprezidenţială în parlamentară”, a declarat Candu.

конституционный суд curtea constituțională - Sputnik Moldova
Societate
Ce se ascunde în spatele deciziei de marţi a Curţii Constituţionale

Preşedintele Parlamentului a amintit că din cauza câtorva eşecuri de alegere a şefului statului de către deputaţi, Curtea Constituţională a rupt lanţul vicios restabilind dreptul cetăţenilor de a-şi alege preşedintele.

Premierul Pavel Filip a remarcat că, odată cu adoptarea Constituției și crearea Curții Constituționale, s-a deschis o etapă decisivă în istoria țării noastre, Republica Moldova angajându-se cu fermitate în procesul democratic.

„Constituţia este certificatul de naştere al democraţiei noastre; aşa cum fiecare îşi sărbătoreşte ziua de naştere, tot aşa noi, ca naţiune, trebuie să celebrăm ziua Constituţiei”, a declarat şeful Guvernului.

Potrivit premierului, Constituția nu trebuie tratată ca un instrument al puterii de stat, ci ca un document care reflectă interesele societății și valorile sociale, fundamentează scopurile și direcțiile de dezvoltare a societății, reprezintă nucleul sistemului de drept național și este garantul drepturilor și libertăților omului.

Fluxul de știri
0