Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Bilanțul independenței Republicii Moldova: a fi sau a nu fi

© Sputnik / Владимир ПолушатовВиктор МОКАНУ, Сергей НАЗАРИЯ, Илья ШАЦ, Борис ШАПОВАЛОВ
Виктор МОКАНУ, Сергей НАЗАРИЯ, Илья ШАЦ, Борис ШАПОВАЛОВ - Sputnik Moldova
Abonare
Potrivit experților, un stat trebuie să se preocupe de cetățenii săi și de consolidarea societății. Anume în aceste condiții este posibilă soluționarea problemelor economice și sociale.

CHIȘINĂU, 28 iul — Sputnik. Independența țării reprezintă pentru stat șansa de a se dezvolta eficient și independent, noi însă nu am folosit această șansă, a declarat joi în cadrul conferinței de presă de la agenția Sputnik Moldova directorul executiv al Asociației Istoricilor și Politologilor „PRO Moldova", Sergiu Nazaria.

Experții au făcut totalurile celor 25 de ani de independență a Republicii Moldova evidențiind câteva plusuri și minusuri în dezvoltarea țării.

„Avem un mare noroc că astăzi suntem un stat independent și suveran. Ca națiune, am obținut posibilitatea de a ne păstra statalitatea istorică, acesta fiind, probabil, singurul rezultat pozitiv", a menționat directorul Fundației „Sodrujestvo", Boris Șapovalov.

Парламент заседание 11.03.2016 - Sputnik Moldova
Parlamentarii au dat o lovitură adversarilor statalității moldovenești

Acesta a adăugat că independența are și alte laturi pozitive. Potrivit expertului, principalul este că moldovenii ca națiune și Moldova ca stat au fost recunoscute de comunitatea internațională.

„Am păstrat statul, suntem recunoscuți în lume. Am devenit o societate mai deschisă, mai activă și mai democratică", a specificat Șapovalov.

În opinia experților, principala omisiune a conducerii, de la declararea independenței încoace, este faptul că Moldova și-a pierdut integritatea teritorială.

Schimbări esențiale în sens negativ se atestă de asemenea în economia RM. Potrivit ultimelor date, în Moldova nivelul PIB-ului a scăzut, începând cu anii "90, mai bine de două ori, iar nivelul producției s-a redus aproape de trei ori.

„Ca urmare, oamenii pleacă peste hotare, deoarece nu există locuri de muncă. Ei nu se pot bucura de o remunerare adecvată a muncii lor. Există mai mulți factori care influențează asupra situației date", a adăugat președintele Asociației Demografilor și Sociologilor din Moldova, Victor Mocanu.

Potrivit acestuia, peste o jumătate dintre locuitorii țării duc un trai sub limita sărăciei, acest fapt determinându-i, de asemenea, să plece din țară.

Experții împărtășesc în unanimitate opinia că în cazul mai multor neajunsuri din țară nu este de vină doar conducerea, ci și înșiși cetățenii care au adoptat rolul de observatori a ceea ce se întâmplă. Toți așteaptă să li se aducă fericirea pe tavă.

Specialiștii au menționat că redresarea situației trebuie începută de la temelie. Statul trebuie să poarte de grijă poporului său și să se preocupe de consolidarea societății. Abia atunci vor putea fi soluționate problemele economice și sociale.

„Trebuie să începem de la lucruri fundamentale. Să obținem, cel puțin, ca legile să fie funcționale", a conchis Ilia Șaț, regizor la Teatrul Dramatic Rus de Stat „A. P. Cehov".

Și atunci cetățenii țării, fără a se plânge de greutățile existente, se vor încadra în activitatea comună de dezvoltare a Moldovei și de soluționare a problemelor cu care se confruntă țara.

Fluxul de știri
0