Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Țări est-europene, inclusiv România, au vândut arme сare au ajuns în Siria

© Sputnik / Мирослав Ротарьпереплавка оружия topirea armamentului
переплавка оружия topirea armamentului - Sputnik Moldova
Abonare
Potrivit unei investigaţii jurnalistice, România, alături de alte opt state este-europene, a vândut armament către state din Orientul Mijlociu despre care se știe că le livrează apoi în Siria.

CHIŞINĂU, 28 iul – Sputnik. Țări est-europene, printre și România, au aprobat vânzarea discretă a unor arme în valoare de peste un miliard de euro în ultimii patru ani, către state din Orientul Mijlociu despre care se știe că le livrează apoi în Siria, relevă o amplă anchetă realizată de o echipă de jurnaliști de investigații, potrivit The Guardian, citat de agerpres.ro.

„Mii de arme de asalt precum AK-47, mortiere, lansatoare de rachete, arme anti-tanc și mitraliere sunt transferate printr-o nouă rută a armelor din Balcani spre Peninsula Arabică și țări de la granița cu Siria. Există suspiciunea că o bună parte din acest arsenal ajunge în Siria, alimentând războiul civil început în urmă cu cinci ani în această țară”, conform anchetei jurnalistice realizate de Balkan Investigative Reporting Network (BIRN) și Organised Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP).

Militari bănuiţi de sustragerea şi comercializarea ilegală a armelor şi muniţiilor. - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Exclusiv: reacţia Ministerului Apărării la vânzarea armamentului din dotare

Datele privind exporturile de arme, rapoartele ONU, traseele avioanele și contractele privind armele examinate în cadrul acestei investigații care a durat un an, arată cum armele au fost trimise din Bosnia, Bulgaria, Croația, Cehia, Muntenegru, Slovacia, Serbia și România.

De la escaladarea conflictului din Siria în 2012, cele opt țări au aprobat exporturi de arme și muniție în valoare de 1,2 miliarde de euro către Arabia Saudită, Iordania, Emiratele Arabe Unite și Turcia — piețe cheie de armament pentru Siria și Yemen.

Ministerul român al Afacerilor Externe a reacţionat la acest articol. Potrivit MAE, România respectă cu strictețe cele mai înalte standarde de control al exporturilor de produse militare, standarde cuprinse în legislația internă, în care sunt reflectate angajamentele internaționale asumate ca membru al UE, NATO, ONU și OSCE, precum și ca stat parte la Tratatul privind comerțul cu arme.

Instituţia mai precizează că România participă la orice investigație privind trasabilitatea unor arme ce ar putea să provină din această ţară.

Fluxul de știri
0