SCANDALOS. România, furnizor de armament pentru Siria. Vezi reacția MAE

© Sputnik / Мирослав Ротарьпереплавка оружия topirea armamentului
переплавка оружия topirea armamentului - Sputnik Moldova
Abonare
Mai multe ţări est-europene, printre care și România, au vândut arme de peste un miliard de euro care au ajuns în Siria şi Yemen, potrivit unei anchete publicate de The Guardian.

BUCUREȘTI, 28 iul — Sputnik. Potrivit unei anchete demarate de Balkan Investigative Reporting Network (BIRN) şi Organised Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) 4.700 de tone de arme, inclusiv mitraliere, lansatoare de rachete şi arme antitanc, mortiere, grenade şi explozibili au ajuns la baze militare din Iordania şi Turcia, de unde au fost trimise apoi în Siria şi Yemen.

Ситуация в сирийском городе Хомс, Siria - Sputnik Moldova
România ar putea trimite militari în Siria

De asemenea, mii de puşti de asalt și alt armament au ajuns din Bosnia, Bulgaria, Croaţia, Cehia, Muntenegru, Slovacia, Serbia şi România în Arabia Saudită, Iordania, Emiratele Arabe Unite şi Turcia, recunoscute ca fiind principalele pieţe de armament pentru Siria şi Yemen.

Articolul publicat de The Guardian a stârnit reacții în mediul politic de la București, iar Ministerul Afacerilor Externe a remis un comunicat de presă în care precizează că România participă cu promptitudine la orice investigație privind trasabilitatea unor arme ce ar putea să provină din România, relatează Romania TV.

"Subliniem că toate produsele militare exportate de România sunt cuprinse în rapoartele anuale și trimestriale prezentate pe pagina electronică www.ancex.ro și care, de asemenea, sunt transmise la UE, ONU sau OSCE. În esență, aceste rapoarte prezintă valoric și cantitativ exporturile românești de componente, produse și echipamente militare", susține MAE.

Fluxul de știri
0