Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Va exista sau nu memorandumul de colaborare dintre Moldova și FMI

© Sputnik / Natalia Seliverstova / Accesați arhiva multimediaМеждународный валютный фонд
Международный валютный фонд - Sputnik Moldova
Abonare
Expertul în economie Tatiana Lariușina consideră că puterea trebuie să le demonstreze donatorilor externi că intenționează într-adevăr să îndeplinească obligațiile pe care și le-a asumat.

CHIȘINĂU, 28 iul — Sputnik, Daria Cernega. Fondul Monetar Internațional va continua să evalueze riscurile din Moldova, în pofida declarației privind semnarea memorandumului cu Guvernul ţării, a declarat pentru Sputnik Tatiana Lariușina, expert la "Idis Viitorul".

Economistul consideră că instituțiile financiare străine vor urmări cu atenție cât de corect vor avea loc în țară alegerile prezidenţiale directe, programate pentru data de 30 octombrie a acestui an. Cea de a doua grupă de risc, potrivit lui Lariușina, este vulnerabilitatea sistemului financiar-bancar din Moldova.

Christina Lagarde, directrul general al FMI - Sputnik Moldova
Politică
Confirmat: FMI, în loc să ne ajute, ne-a trântit ușa în nas

Banii pe care ni-i va aloca Fondul sunt banii contribuabililor din țările donatoare ale organizației. Iar politicienii străini ar putea avea probleme cu alegătorii dacă mijloacele financiare vor ajunge pe mâini nesigure", a spus interlocutoarea.

Expertul susține că în Moldova există o diferență mare între declarațiile programatice foarte corecte și procesele politice reale. În aceste condiții, potrivit lui Lariușina, autoritățile trebuie să le demonstreze donatorilor externi că intenţiile declarate vor fi îndeplinite. După cum consideră economistul, realizarea promisiunilor făcute va arăta ca o "sinucidere politică" deoarece pentru reformele instituționale politicienii plătesc, de regulă, cu propriul rating.

"Autortățile trebuie să implementeze reforma administrativă și să modifice structura Guvernului potrivit unor scopuri adecvate. De asemenea, este necesar să fie redusă la minimum corupția", a declarant specialistul.

Lariușina consider că reformele dureroase trebuie implementate în cel mai scurt timp pentru ca efectul lor să fie simțit și de actuala generație, dar nu doar de copii și nepoții celor care au asistat la iniţierea acestor schimbări.

Fluxul de știri
0