Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Dezvăluire: numărul exact al participanților la lovitura de stat din Turcia

© REUTERSТурция. Попытка госпереворота
Турция. Попытка госпереворота - Sputnik Moldova
Abonare
Potrivit datelor Forțelor militare din Turcia, la tentativa de lovitură de stat din această țară au participat peste opt mii de de militari. Toți ar fi avut legătură cu gruparea condusă de predicatorul Fethullah Gülen.

CHIȘINĂU, 27 iul — Sputnik. Conducerea Forțele armate ale Turciei a declarat că numărul exact al puciștilor este de 8651 de persoane. Toți aceștia sunt militari. Cifra respectivă constituie 1,5 la sută din numărul personalului care constituie armata Turciei, transmite NTV.

US-Außenminister John Kerry bei der Münchner Sicherheitskonferenz 2016 - Sputnik Moldova
SUA: Turcia ar putea fi exclusă din NATO

Potrivit datelor Forțelor militare turce, cei 8651 de militari au legătură cu gruparea predicatorului Fethullah Gülen, care locuiește în SUA.

În timpul tentativei de lovitură de stat au fost folosite trei vase maritime, 74 de tancuri, 246 de transportatoare blindate, 3992 de unități de arme de foc. Au mai fost antrenate 35 de avioane și 37 de elicoptere.

Armata turcă este a doua ca număr în Blocul Nord-Atlantic (NATO).

În noaptea spre 16 iulie curent în Turcia a avut loc o tentativă de lovitură de stat. Aceasta a fost suprimată de autorități. Potrivit ultimelor date, în urma confruntărilor ce au avut loc în mare parte în orașele Istanbul și Ankara și-au pierdut viața 246 de cetățeni turci. Dintre participanțiil la lovitura de stat au murit peste 70 de persoane. Peste două mii de persoane au fost rănite.

Autoritățile de la Ankara l-au acuzat pe Gulen de implicare în încercarea de răsturnare cu forța a puterii și au cerut ca SUA să-l  extrădeze.

La rândul său Gulen a condamnat puciul și a declarat că nu a fost implicat. El a mai spus că nu se teme de o eventuală extrădare a sa în Turcia.

Fluxul de știri
0