Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Chișinăuienii care locuiesc în blocuri vechi trebuie să se păzească de arbori

© Sputnik / Miroslav RotariДеревья
Деревья - Sputnik Moldova
Abonare
Specialiștii atrag atenția la faptul că sădirea într-un număr foarte mare a copacilor și formarea unei zone verzi în Chișinău a avut loc la mijlocul anilor 60, iar la etapa actuală termenul de viață al multor arbori deja expiră.

CHIȘINĂU, 27 iul — Sputnic, Daria Cernega. Majoritatea copacilor bătrâni din Chișinău se află în curțile blocurilor cu multe etaje, construite aproximativ 50 de ani în urmă, a declarat pentru Sputnik Vladimir Garaba, președintele organizației teritoriale Chișinău "Mișcarea Ecologică din Moldova".

"Termenul de viață al multor arbori, de exemplu, cum ar fi, carpenul și plopul, constituie aproximativ 40-50 de ani", a subliniat specialistul.

O femeie a murit strivită de un copac. Imagini de la locul incidentului - Sputnik Moldova
Video
O femeie a murit strivită de un copac. Imagini de la locul incidentului

Potrivit ecologului, aproximativ o treime dintre arborii din Chișinău se află în faza de îmbătrânire și urmează să fie "curățați". Și e vorba nu numai de străzile din capitală, dar și de parcurile sin oraș. Garaba a mai adăugat că arborii vechi și bolnavi trebuie tăiați, iar în locul lor trebuie sădiți alții.

"Trebuie sădiți copaci buni, de trei metri, dar nu salcâmi mici. Acești copaci sunt deja crescuți după tehnologii speciale pentru mediul orășenesc", a explicat Garaba.

Specialistul a remarcat că cel mai bun arbore pentru condițiile de oraș rămâne a fi plopul, pentru că el este lider în ceea ce privește producerea de oxigen. Dar este necesar să se sădească plopi din soiurile care nu formează puf.

Consecințele vântului puternic. Copac doborât - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Peste 70 de copaci au căzut în Chişinău în urma ploilor

Potrivit lui Garaba, lista oficială a arborilor care urmează să fise scoși alcătuiește mai mult de o mie de unități, însă în realitate numărul lor ar putea fi de zeci de mii. Ecologul consideră că întreprinderea municipală din Chișinău "Spații Verzi" nu dispune de mijloace pentru a remedia operativ situația creată.

"Ei au un buget auster, de aceea își fac munca pe jumătate. În parcurile din Chișinău e liniște. Serviciile municipale specializate lucrează ca și pompierii, când trebuie să ia măsuri de urgență. Ei nu au un plan de lucru în perspectivă", consideră ecologul.

Garaba a mai subliniat că autoritățile municipale ale Chișinăului nu au nici o strategie de dezvoltare a spațiilor verzi, iar propunerea de a lua la evidență toți arborii din capitală după soiuri și vârstă a parvenit recent.

Fluxul de știri
0