Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Inspectoratul General al Poliției, pe urmele lui Platon

© Sputnik / Мирослав РотарьПолиция
Полиция - Sputnik Moldova
Abonare
În toate Inspectoratele de Poliție din țară au fost afișate orientări pe numele lui Platon Veaceslav, în vârstă de 43 de ani.

CHIŞINĂU, 26 iul – Sputnik. Inspectoratul General al Poliției (IGP) a orientat întreg efectivul din țară în vederea stabilirii locului aflării și reținerii omului de afaceri Platon Veaceslav Nicolae. 

Platon este învinuit de procurorii anticorupție în cadrul dosarului fraudelor bancare. Pe numele acestuia a fost emis în contumacie mandat de arest preventiv pe un termen de 30 de zile. Acesta este învinuit de procurori de spălare de bani şi escrocherie în proporţii deosebit de mari.

Astfel, în toate Inspectoratele de Poliție din țară au fost afișate orientări. Cetățenii care dispun de informații despre locul aflării lui Platon Veaceslav, sunt rugaţi să informeze Poliția la 902, 078710293 sau 069888606.

Paralel, Procuratura Ucrainei anunţă că a reţinut un cetăţean moldovean care a fost dat în căutare internaţională de autoritățile de la Chișinău pentru spălare de bani. Procurorii ucraineni nu oferă informaţii despre identitatea acestuia, dar mai multe surse spun că este vorba de Veaceslav Platon.

Veaceslav Platon ar fi fost încătuşat la Kiev - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Veaceslav Platon a fost reținut la Kiev

Procurorul Maria Vieru, purtătorul de cuvânt al Procuraturii Generale, a declarat pentru Sputnik că, deocamdată, autorităţile de la Kiev nu au anunţat oficial instituţiile abilitate de la Chişinău. Potrivit lui Vieru, toate formalităţile vor fi clarificate pe parcursul zilei de astăzi.

Maria Vieru a mai precizat pentru Sputnik că, în momentul reţinerii cetăţeanului moldovean la Kiev, acesta avea asupra sa paşaport ucrainean fals. 

Procurorii anticorupţie şi ofiţerii CNA au desfăşurat, luni, mai multe percheziţii la sediile băncilor Victoriabank, Moldova Agrondbank, Moldindconbank şi compania de asigurări ASITO. Percheziţiile s-au desfăşurat în cadrul furtului de la Banca de Economii a Moldovei (BEM).

”Este vorba despre percheziţii, ridicări, audieri de persoane în legătură cu furtul de la BEM. Procurorii au descins la 5 agenţi economici şi persoane fizice care au legătură cu acestea”, a declarat procurorul şef anticorupţie, Viorel Morari, în cadrul unei conferinţe de presă.

„Necesitatea efectuării acţiunilor de urmărire penală a necesitat în identificarea documentelor, contractelor ce au importanţă pentru buna desfăşurare a urmăririi penale şi stabilirea legăturii lui Veaceslav Platon în delapidarea banilor de la BEM”, a declarat procurorul. 

Potrivit lui Morari, s-a stabilit o legătură între investigarea extinsă privind furtul miliardului şi tranzitarea printr-o bancă din Moldova a banilor din altă ţară. 

„Acţiunile au fost concertate de una şi aceeaşi persoană. Faptul respectiv a fost demonstrat prin actele ridicate din instituţiile numite”, a precizat Morari.

Au fost reţinute două persoane care au fost factori de decizie în cadrul băncii Moldindconbank, iar pe numele lui Platon a fost semnat mandat de arest pe un termen de 30 de zile. 

„Sunt citate încă două persoane din cadrul băncii. Urmează să fie localizate alte două peroane, admnistratori a unor agenţi economici care obţinut credite frauduloase. Pe numele cetăţeanului Veaceslav Platon a fost înaintată învinuirea în contumacie şi înaintat mandat de arest pe un termen de 30 de zile. Platon a fost anunţat în căutare internaţională”, a declarat procurorul.

Frauda constă în următoarele: un grup de persoane juridice, administrate de persoane fizice interpuse, la comanda lui Platon, au obţinut credite neperformante de la o bancă comercială. Ulterior, creditele respective au fost stinse prin creditele luate de la BEM.

Curtea de apel апелляционная палата - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Mandat de arest pe numele lui Platon, doi reţinuţi şi mai mulţi martori audiaţi

„Este vorba despre peste 800 milioane lei: 130 milioane lei, 12 milioane dolari şi peste 5 milioane de euro. Banii au fost scoşi peste hotare, sunt mai multe ţări. Nu fac declaraţii pripite, voi veni cu un comunicat suplimentar”, a precizat Morari. 

Acum un grup de procurori se va ocupa de recuperarea pierderilor, iar pe o parte din bunurile lui Platon va fi pus sechestru.

Procurorul a mai declarat că în cazul investigării furtului miliardului sunt progrese, fără a oferi detalii pentru  a nu prejudicia ancheta.


Fluxul de știri
0