Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

ATENȚIE: Admitere 2016 în instituțiile de învățământ

© Sputnik / Alexandr Kryazhev / Accesați arhiva multimediaStudenți, instituții superioare de învățământ
Studenți, instituții superioare de învățământ - Sputnik Moldova
Abonare
Universitățile din Republica Moldova au dat startul admiterii la studii superioare de licență și master. Concursul de admitere se va desfășura începând cu 25 iulie curent.

CHIȘINĂU, 25 iul – Sputnik. Începând cu data de 25 iulie a fost dat startul admiterii la studii superioare de licență și master. Ministerul Educaţiei a anunțat printr-un comunicat despre faptul că cele mai multe locuri de studii fără taxă sunt la pedagogie, inginerie, medicină și economie.

Examen, Экзамен - Sputnik Moldova
Societate
Mai puţine locuri în universităţile şi şcolile profesionale din Moldova

Candidații vor putea depune cererile de participare la concursul de admitere până la data de 1 august. Unele instituții vor organiza examene de admitere.

La 4 august vor fi anunțate rezultatele preliminare, iar data de 8 august este termenul până când vor putea fi depuse la instituția aleasă actele în original.

Pentru înscrierea la studii superioare de licență sunt prevăzute 17416 locuri, mai puține cu 559 decât în 2015. Dintre acestea 5930 de locuri sunt cu finanțare bugetară — cu 125 mai puține față de anul 2015; 11486 locuri cu finanțare prin contract, în scădere cu 417 față de anul precedent. Dintre acestea – 2707 pentru instituții private, mai puține cu 398 locuri pentru instituțiile private.

Pentru studii superioare de master au fost planificate 7484 locuri în diminuare cu 603 locuri, dintre care: 3468 locuri cu finanțare bugetară, cu 43 de locuri mai puține în comparație cu 2015; 4016 locuri cu finanțare prin contract, în diminuare cu 539 locuri față de anul trecut, inclusiv 1286 de locuri pentru instituțiile private, precizează comunicatul.

Totodată, în planul de admitere la studii de licență au fost aprobate 318 locuri cu frecvență redusă, cu 52 de locuri mai puținefață de anul 2015. Acestea sunt pentru persoanele angajate în câmpul muncii, care au nevoie de continuarea/completarea studiilor anterioare sau recalificarea formării profesionale. Pentru studenții străini au fost aprobate 250 de locuri.

În acest an a fost menținută cota la admitere de 15% pentru candidații din familii dezavantajate. Circa 70% din candidații la admiterea în învățământul superior care vor fi înmatriculați vor beneficia de burse.

Fluxul de știri
0