Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Mai puţine locuri în universităţile şi şcolile profesionale din Moldova

© Sputnik / Владимир Федоренко / Accesați arhiva multimediaExamen, Экзамен
Examen, Экзамен - Sputnik Moldova
Abonare
În acest an, numărul total al locurilor bugetate și a celor prin contract în școlile profesionale din ţară se va reduce comparativ cu anul trecut cu peste 10%, în instituțiile de învățământ superior - cu peste 3%, iar în colegii, dimpotrivă, numărul studenţilor va creşte cu două procente.

CHIȘINĂU, 1 iul — Sputnik. Reducerea locurilor de studii în anul de învățământ 2016-2017 este legată de neîndeplinirea planului de înmatriculare în anul trecut, a explicat Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei.

Instituţia a elaborat "comanda de stat" pentru instruirea viitorilor specialiști, bazându-se pe datele din anul trecut privind înmatricularea și luând în considerare cererea agenților economici. Astfel, în școlile profesionale și de meserii, numărul total de elevi va fi redus cu peste 10 la sută sau cu 450 de persoane.

Прием документов на обучение в ВУЗы - Sputnik Moldova
Republica Moldova
În învăţământul profesional tehnic va fi aplicat un nou mecanism de finanţare

Totodată, în acest an, la rugămintea întreprinzătorilor, autoritățile au introdus cinci profesii noi: tipograf pentru tipar ofset și electronic, electrician pentru sistemele de pază și semnalizarea incendiilor, instalator pentru bateriile solare, electronist în domeniul telecomunicațiilor, instalator de utilaj pentru ventilare şi condiţionare aer.

În total, în școlile profesionale din ţară este planificată admiterea a nouă mii 550 de studenți, iar majoritatea absolută a locurilor (opt mii 945) vor fi finanțate din buget.

Aproximativ același număr de studenți sunt așteptați de comisiile de admitere din colegii, însă aici raportul dintre locurile bugetate şi cele prin contract este aproximativ egal. Candidaţilor le vor fi propuse 84 de noi specialități în domenii precum tehnica lucrărilor de secretariat și administrație, inginerie, tehnologii informaționale și comunicații, producere și prelucrare, servicii de transport etc.

Cel mai mare număr de studenți (17 mii 416 persoane) sunt așteptați în instituțiile de învățământ superior din țară. Aici, locurile bugetate vor constitui 34% din numărul total oferit. În afara cetățenilor din Moldova, universitățile sunt gata să primească peste 300 de studenți străini.

Pentru ciclul doi de studii, în universitățile din ţară este preconizată înmatricularea a şapte mii 484 de persoane, ceea ce este cu 6% mai puțin decât în anul trecut. Dintre aceştia, trei mii 468 — la locuri bugetare.

De asemenea, la rugămintea Ministerului Culturii, în acest an lista profesiilor care sunt studiate în Republica Moldova va fi completată cu specialități ca ceramica artistică, tapițerie artistică, dansuri, muzicologie.

Fluxul de știri
0