Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Cele trei puncte ale deputatului Ghilețchi despre ”furtul miliardului”

Abonare
Deputatul în Parlamentul Republicii Moldova, Valeriu Ghilețchi, a arătat într-o analiză ce constă din trei puncte cum investigarea ”furtului miliardului” ar putea fi transformată într-o simplă reglare de conturi, fără să aflăm adevărul.

CHIȘINĂU, 25 iul – Sputnik. Într-o postare pe contul său de Facebook Valeriu Ghilețchi analizează unele informații din presa de la Chișinău despre implicarea SUA în investigarea fraudelor bancare din Republica Moldova. Legislatorul subliniază că o analiză atentă arată că Guvernul SUA nu este implicat în aceste investigații.

Mascat CNA НАЦ - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Frauda de la BEM, percheziţii la mai multe bănci din ţară: care sunt acestea

”Personal m-aș bucura foarte mult să se facă cu adevărat lumină în această investigație, dar având în vedere recenta declarație a Ambasadei SUA în Moldova, din care reiese clar că Guvernul SUA nu este implicat în aceste investigații, am decis să arunc o privire mai atentă asupra referințelor care se fac”, notează deputatul, care a făcut trei observații.

Prima observație este că ”articolul scris de Luke Coffey nu este publicat de The Huffington Post, așa cum sugerează unele portaluri de la noi, ci de The World Post”. 

Astfel, site-ul The World Post menționează în mod expres că acesta este un parteneriat dintre The Huffington Post și The Berggruen Institute, ceea ce nu este întocmai același lucru cu The Huffington Post.

Михаил Гофман - Sputnik Moldova
Societate
Fratele lui Gofman, parte din conducerea BEM și consilier al lui Gacichevici

În al doilea rând ”Luke Coffey nu este un jurnalist american, ci este Directorul Centrului de Politică Externă al Fundației Heritage (Director of the Foreign Policy Center at the Heritage Foundation), fundație care l-a găzduit pe Dl Mihail Gofman în timpul vizitei sale în SUA”.  

Potrivit lui Ghilețchi, ”ca să arate că există o legătură între această vizită și Guvernul SUA, unii jurnaliști de la noi au afirmat că este vorba de cercuri politice de stânga, dar din câte se știe, așa cum a explicat și Dl Socor, Fundația Heritage este o fundație conservatoare. Prin urmare, ea nu poate fi de stânga și este mai degrabă conectată la Partidul Republican decât la Partidul Democrat, care este de fapt la guvernare acum”, a mai atras atenția deputatul.

Cea de a trei aobservație este că ”Frontier Solutions, care a trimis o scrisoare pe numele Procurorului General interimar, este o firmă de consultanță juridică, posibil una cu influență și cu o experiență bogată, dar totuși nu este o agenție guvernamentală sau un organ de anchetă care are împuterniciri legale să efectueze investigații penale, nemaivorbind de anchete internaționale de genul furtului miliardului”.

Deputatul Ghilețchi subliniază la final că ”jurnaliștii noștri și portalurile noastre de știri ar trebui să se documenteze mai bine înainte ca să reproducă fără nici o verificare tot ce apare pe un portal din SUA sau este scris într-o simplă scrisoare a unei firme juridice”. 

”În caz contrar, riscăm să cădem pradă unor reglări de conturi de ordin politic și niciodată nu vom afla adevărul”, a punctat Ghilețchi.

Fluxul de știri
0