Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Cea mai răspândită infracţiune cibernetică în Moldova: atac la viaţa privată

© Sputnik / Александр Кряжев / Accesați arhiva multimediaСоциальные сети
Социальные сети - Sputnik Moldova
Abonare
Procuratura Generală a efectuat un studiu privind rezultatele obţinute de instituţiile competente în cursul primelor şase luni ale anului în curs în contracararea criminalităţii cibernetice.

CHIŞINĂU, 25 iul – Sputnik. În prima jumătate a acestui an, procuorii au pornit 60 cauze penale privind infracţiunile cibernetice, faţă de 58 cauze penale iniţiate în perioada similară a anului trecut. Acestea se referă la încălcarea inviolabilităţii vieţii private, violarea secretului corespondenţei, încălcarea drepturilor de autor şi drepturilor conexe, pornografie infantilă, cartele de plată false. 

Procurorii au expediat în judecată pentru examinare în fond 8 cauze penale privind infracţiunile cibernetice. Instanţele de judecată au pronunţat 4 sentinţe de condamnare în privinţa a 4 persoane învinuite.

Din cele 4 persoane în privinţa cărora au fost pronunţate sentinţe de condamnare pedeapsa închisorii cu executare a fost aplicată în privinţa a 2 persoane, celelalte două persoane au fost amendate.

компьютеры - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Guvernul va adopta un program special de asigurare a securităţii cibernetice

În anul 2014, urmare a generalizării practicii de urmărire penală şi judecătoreşti, Procurorul General a emis un ordin prin care a dispus tuturor procurorilor raportarea, în decurs de 24 de ore, despre infracţiunile în domeniul informaţional şi de telecomunicaţii. Informaţiile prezentate vor fi monitorizate permanent, pentru a asigura procesul de investigare eficientă a infracţiunilor cibernetice și în scopul uniformizări practicii de aplicare a legislaţiei.

Concomitent, în cadrul Procuraturii Generale sunt întreprinse măsuri organizatorico-administrative, menite să sporească calitatea investigaţiilor şi responsabilitatea procurorilor specializaţi în domeniul combaterii criminalităţii cibernetice, precum şi să asigure colaborarea eficientă a procuraturii cu instituţiile specializate din cadrul Ministerului Afacerilor Interne şi partenerii de peste hotare.


Fluxul de știri
0