Scandal în Franţa: guvernul a distrus înregistrările video cu atentatul terorist

© Sputnik / Ирина Калашникова / Accesați arhiva multimediaSituația în orașul Nisa, după atacul terorist din 14 iulie 2016
Situația în orașul Nisa, după atacul terorist din 14 iulie 2016 - Sputnik Moldova
Abonare
Departamentul Anti-Terorism din Franţa a ordonat autorităților municipale din Nisa să distrugă tot ce au filmat camerele de supraveghere în momentul atacului terorist din Nisa care a zguduit oraşul pe 14 iulie 2016. Philippe Blanchetier, avocatul municipiului francez, a oferit pentru Sputnik mai multe detalii despre această situație.

BUCUREŞTI, 24 iulie – Sputnik. Explicația acestui ordin a fost dată de către Ministrul Justiţiei spunând că ei nu doresc ca situaţia să iasă de sub control prin "distribuirea ne-autorizată a imaginilor atacurilor teroriste".

Poliția Judiciară a constatat că 140 de înregistrări video ale atentatului indică  "piese importante ale anchetei". Potrivit Departamentului Anti-Terorism, prin distrugerea înregistrărilor video demnitatea victimelor nu va fi lezată și jihadiștii nu vor putea să folosească înregistrările pentru propagandă.

Теракт в Ницце - Sputnik Moldova
Atentatul de la Nisa: trei români au dispărut fără urmă

Municipalitatea din Nisa a refuzat să se conformeze acestei cerințe și intenționează să ceară procurorului împunerea sechestrului pe filmările camerelor de supraveghere. Philippe Blanchetier, avocatul oraşului Nisa, a explicat pentru Sputnik care sunt motivele din spatele acestei decizii.

"În acest caz există o problemă; o anchetă de combatere a terorismului este în curs de desfășurare pentru determinarea identitatăţii autorilor atacului, identitatea posibililor complici și stabilirea de resurse umane și materiale pe care le-ar fi folosit pentru a efectua acest act oribil", a spus Blanchetier.

El a precizat că victimele împreună cu familiile lor şi-au exprimat fie direct, fie prin intermediul unor organizații non-guvernamentale, dorința și intenția de a lansa o acțiune penală sau civilă împotriva statului francez și, eventual, împotriva autorităților locale din Nisa.

"Administrația orașului Nisa, care nu se întimidează pentru a stabili adevărul, vrea ca întreaga sursă de informații să fie salvată, astfel încât victimele să poată folosi toate căile legale pe care le consideră necesare", a spus Blanchetier.

Avocatul a subliniat că singurii care au acces la aceste înregistrări sunt poliția și membrii centrului de monitorizare urbană. „Deci, nu există niciun risc de scurgere a informaţiilor", a adăugat el.

Nisa - Sputnik Moldova
Atentat la Nisa: flori, forțe de ordine și plaje goale (FOTO)

Philippe Blanchetier a mai spus că, în orice caz, acest lucru nu este așa cum se spune în presă. Ei spun că înregistrările vor cădea în mâinile jihadiștilor care le vor folosi în scopuri propagandistice, dar asta este o explicație proastă, potrivit avocatului.

Există două anchete complet diferite în curs de desfășurare. În primul rând este ancheta Departamentul Anti-Terorism care încearcă să stabilească identitatea persoanei care a comis actul terorist și posibilul său complice.

"Aceasta va fi o procedură de urmărire penală mai degrabă decât una de continuare a identificării celor care au comis acest act teribil", a conchis avocatul.

Autoritățile din Nisa, intervievate de “Le Figaro”, au spus că este prima dată când li s-a cerut să distrugă probele de la locul crimei și, conform lor, acest lucru este ilegal.

Secțiunea „Comentarii” a interviului din „Le Figaro” este plină cu comentarii de indignare și dezgust pentru faptul că guvernul francez, în loc să asigurare probele în scopul unei investigații aprofundate şi independente, dispune distrugerea probelor vitale.

În articolul său publicat pe portalul online Global Research, Gearoid Ó Colmáin, jurnalist irlandez stabilit la Paris, a scris că dorinţa Poliției Judiciare și a Departamentul Anti-Terorism din Franța de a distruge dovezile atacurilor arată că ei încearcă să acopere ceva.

Теракт в Ницце - Sputnik Moldova
Reconstituirea 3D a tragediei de la Nisa (VIDEO)

"În cele mai multe cazuri de crimă, cei care distrug sau caută să distrugă probele încearcă să acopere ceva. Am arătat deja unele nepotriviri în povestea care ni s-a spus despre masacrul de la Nisa. N-am pretins că nu s-a întâmplat nimic sau că nimeni nu a fost ucis, ci mai degrabă că probele video prezentate până în prezent nu se potrivesc cu ce ni se spune", a scris Colmáin.

Un articol din ziarul  France’s l’Est Républicain încearcă să calmeze publicul francez cu privire la intenția "justă" a guvernului prin publicarea unui articol cu titlul "Nu, înregistrarea atacului nu a fost eliminată", scrie Global Research.

Raportul menţionează că Ministerul Justiției nu a dispus obliterarea probelor, ci pur și simplu ștergerea imaginilor luate de camerele de vederi din Nisa.

"Această reasigurare ar putea fi suficientă pentru a împăca pe cei care au scârbă să pună la îndoială naraţiunea oficială a războiului împotriva terorismului. Dar, după cum au aratătat recentele huiduieli de la Nisa la adresa prim-ministrului francez Manuel Valls, poporul francez se trezeşte", a remarcat Colmáin.

Pe data de 14 iulie, un camion a intrat în mulţimea de oameni care sărbătorea Ziua Bastiliei în orașul Nisa. Cel puțin 84 de persoane au fost ucişe și ale câteva sute au fost rănite. Gruparea teroristă ISIS a revendicat atentatul.

Fluxul de știri
0