Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Polonia îi acuză pe naționaliștii ucraineni de genocid

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Accesați arhiva multimediaМарш памяти жертв Волынской резни в Польше / Marș în memoria victimelor masacrului de la Volîn, Polonia
Марш памяти жертв Волынской резни в Польше / Marș în memoria victimelor masacrului de la Volîn, Polonia - Sputnik Moldova
Abonare
Rezoluția adoptată de deputații polonezi, prin care sunt condamnate crimele naționaliștilor ucraineni comise în perioada celui de Al Doilea Război Mondial, a provocat un adevărat război al declarațiilor între legislativele celor două țări.

CHIȘINĂU, 22 iulie – Sputnik. Camera Inferioară a parlamentului polonez a adoptat o rezoluție prin care a declarat ziua de 11 iulie drept zi a comemorării victimelor genocidului săvârșit de naționaliștii ucraineni în perioada celei de-a II-a Republici Poloneze. Este vorba despre anii 1943-1945, comunică RIA Novosti.

În favoarea documentului au votat 432 deputați, iar 10 s-au abținut. 

Anterior, rezoluția a fost adoptată de Camera Superioară a legislativului polonez.

Акция памяти жертв геноцида армян в Османской империи / Acțiune de comemorare a victimelor genocidului armenilor în Imperiul Otoman - Sputnik Moldova
Germania a recunoscut genocidul armenilor. Reacția promptă a Turciei

Documentul a fost propus de reprezentanții partidului de guvernare – “Lege și Dreptate”. Potrivit unuia din autorii proiectului, deputatul Michał Dworczyk, rezoluția nominalizează persoanele și organizațiile responsabile de genocid: membrii organizațiilor naționaliste: Armata Insurgentă Ucraineană (OUN-UPA) și diviziile SS “Galiția”.

Dworczyk a specificat că pe teritoriul pe care a avut loc genocidul, locuiau câteva milioane de ucraineni, însă de comiterea masacrului nu se face responsabil poporul ucrainean, ci câteva mii de persoane.

Președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, și-a exprimat regretul în legătură cu decizia deputaților polonezi. Oficialul a declarat că votul oferit de legislativul polonez ar putea fi utilizat pentru speculații politice. În opinia lui, popoarele polonez și ucrainean trebuie să revină la porunca “iartă și vei fi iertat”.

Сторонники евроинтеграции Украины на площади Независимости в Киеве - Sputnik Moldova
Fostul președinte polonez: Ucraina ar trebui să renunțe să mai viseze la NATO

Potrivit ambasadorului Ucrainei în Polonia, Andrei Deșița, politicienii ucraineni ar putea să răspundă cu învinuiri similare, încercând să demonstreze fapte de genocid ale polonezilor la adresa ucrainenilor.

Rada Supremă din Ucraina a condamnat decizia Seimului polonez, printr-o declarație a comisiei parlamentare pentru relațiile externe, adoptată la 22 iulie, în care gestul deputaților polonezi este calificat drept o “acțiune anti-ucraineană”, care ar pune cruce pe toate activitățile diplomatice și tentativele de apropiere dintre cele două state “în spiritul iertării și împăcării reciproce”, transmite agenția Lenta.ru.

Masacrul etnicilor polonezilor a avut loc din regiunea Volânia, teritoriu care până în septembrie 1939 se afla în componența Poloniei. Punctul culminant al acestor crime este considerat ziua de 11 iulie 1943, în care naționaliștii au atacat 150 de sate poloneze, asasinând între 100 și 130 mii de persoane.

Fluxul de știri
0