The National Interest: navele rusești în fața cărora tremură americanii

© Sputnik / Н. Веринчук / Accesați arhiva multimediaКрейсер "Адмирал Ушаков"
Крейсер Адмирал Ушаков - Sputnik Moldova
Abonare
SUA nu au reușit să construiască o astfel de navă, iar portavioanele americane depășeau în mărime crucișătorul proiectului "Kiev". În același timp, apariția unei astfel de nave în URSS a devenit pentru Washington un argument solid pentru reintroducerea în exploatare a navelor de tip „Iowa".

CHIȘINĂU, 22 iul — Sputnik. În SUA nu au reușit să creeze o navă capabilă să facă concurență crucișătoarelor nucleare "Kirov", care sunt capabile să îndeplinească simultan mai multe funcții și care încă vor mai servi flotei ruse multe decenii înainte, scrie „The National Interest".

Самолет ВКС РФ во время боевого вылета в Сирии - Sputnik Moldova
ARMA LETALĂ /Rusia: aeronava supersonică capabilă de atacuri nucleare din spaţiu

După volum, nava proiectului 1144 poate fi comparată cu navele din perioada primului și celui de-al doilea război mondial. SUA și alte state au renunțat la construcția navelor de cu asemenea volume, din cauza costurilor și vulnerabilităților înalte. Cu toate acestea, URSS a decis să construiască un crucișător care ar îndeplini simultan funcția câtorva tipuri de nave, scrie NI.

În cele din urmă, rușii au reușit să obțină un vas capabil să lupte cu nave de suprafață sau cele semi-submersibile, precum și cu submarine. Astfel, crucișătorul putea să poarte lupte simultane cu grupările de portavioane multifuncționale și submarine.

SUA nu au reușit să construiască o astfel de navă, iar portavioanele americane depășeau în mărime crucișătorul proiectului "Kiev". În același timp, apariția unei astfel de nave în URSS a devenit pentru Washington un argument solid pentru reintroducerea în exploatare a navelor de tip „Iowa". Cu toate acestea, noile funcții ale acestor nave nu erau semnificative, afirmă autorul articolului.

Missile de croisière antinavire hypersoniques Tsirkon - Sputnik Moldova
Rusia testează arma hipersonică, călcând pe nervii SUA

După sfârșitul războiului rece și destrămarea Uniunii Sovietice, unul dintre crucișătoarele de model 1144, și anume "Petru cel Mare", se află în continuare în dotarea flotei rusești. Nava a efectuat și o operațiune specială împotriva piraților la țărmul Somaliei.

În 2019, „Petru cel Mare" urmează să fie supus unor reparații și modernizări, pentru ca în anul 2021 Rusia să aibă în componența forțelor navale două crucișătoare nucleari de model 1144. În prezent, are loc repararea navei „Amiralul Nahimov", care urmează să fie finalizat până în anul 2018. Perfecționarea crucișătorului presupune instalarea unor radare noi, instalații electrice, dar și a unui lansator vertical de rachete.

Nava „Kirov" reprezintă o platformă impresionantă și de prestigiu, care demonstrează perfecțiunea flotei rusești. Cel mai probabil, aceste crucișătoare vor servi Rusiei mai multe decenii înainte, concluzionează autorul articolului.

Fluxul de știri
0