ARMA LETALĂ /Rusia: aeronava supersonică capabilă de atacuri nucleare din spaţiu

© Photo : Ministry of Defence of the Russian FederationСамолет ВКС РФ во время боевого вылета в Сирии
Самолет ВКС РФ во время боевого вылета в Сирии - Sputnik Moldova
Abonare
La doar câteva zile de la Summitul de la Varşovia, reprezentatnul Academiei Militare a Rusiei, a prezentat presei planurile pentru noul model de bombardier intergalactic dotat cu bombe nucleare pe care le va lansa din spaţiul cosmic. Aeronava va fi funcţională până în 2020 şi este unică în lume, neexistând sistem de apărare împotriva ei.

BUCUREŞTI, 20 iulie — Sputnik. Povestea aeronavei a început în octombrie 2015 când un reprezentant al Academiei Militare Ruse a raportat planurile de a combina un motor de rachetă statoreactor cu aer cu o cameră de ardere pulsatorie, scrie Observer.

Missile de croisière antinavire hypersoniques Tsirkon - Sputnik Moldova
Rusia testează arma hipersonică, călcând pe nervii SUA

Aeronava, echipată cu un motor capabil să lucreze atât în spațiul aerian cât și în spațiul cosmic, a fost, la momentul respectiv, necesară pentru livrarea proviziilor la o stație de pe orbita internațională, a explicat Alexei Solodovnikov.

Apoi a venit Summitul de la Varşovia din luna iulie a acestui an, iar lucrurile au luat o intorsătură neaşteptată pentru lumea ştiinţifică din Statele Unite ale Americii. Alexei Solodovnikov, reprezentatnul Academiei Militare a Rusiei, a prezentat imediat presei proiectul noului model de bombardier aerospaţial hipersonic creat special pentru lansarea atacurilor nucleare din spaţiul cosmic.

Viteza proiectată pentru motor va permite unei rachete să atingă din spaţiu orice ţintă de pe Pământ în doar două ore.

Un exemplar funcțional al aeronavei va fi dezvoltat până în 2020, a spus colonelul Alexei Solodovnikov pentru RIA News. Potrivit lui Solodovnikov, aeronava va decola de pe aeroporturile obişnuite înainte de a merge în spațiul cosmic pentru a lovi cu rachete nucleare, dacă este nevoie.

„Aceasta va fi o aeronavă strategică. Va zbura în spațiu cu scopul de a lovi — folosind bombe nucleare — şi apoi se va întoarce la aeroport", a spus oficialul rus.

Bombardierul va avea o greutate de 20-25 de tone şi este construit cu ajutorul Institutului Central Aero-Hidrodinamic din Moscova. Aeronava supersonică este dotată cu două motoare: unul pentru modul „avion" și altul pentru modul „navă spaţială", ambele fiind combinate în cadrul setării interne a aeronavei. Potrivit Academiei Forţelor Strategice, în modul „avion" motorul va fi alimentat cu kerosen, iar în modul „navă spaţială" motorul va fi alimentat cu metan și oxigen.

"Motorul va fi Turbofan, ceea ce înseamnă că poate lucra în atmosferă și apoi poate face trecerea în dimensiunea cosmică pentru zborul fără aer — totul într-un singur aparat de zbor", a declarat colonelul Alexei Solodovnikov.

Generalul-colonel Serghei Karakayev, comandant al Forțelor Strategice Ruse pentru dezvoltarea Rachetelor, a confirmat că noul motor a fost deja construit și testat cu succes la filiala Serpukhovo a Academiei Militare.

"În momentul de faţă revizuim nuanțele, lucru ce va dura aproximativ un an. În al doilea an de dezvoltare — 2018 — vom construi hardware-ul. Poate că grăbesc lucrurile, dar până în 2020 ar trebui să avem bombardierul pe deplin funcțional", a spus Karakayev.

Cu câteva zile în urmă, Rusia a anunţat că îşi va echipa dronele fără pilot cu echipaje de generația VI-a, arme radioactive capabile să distrugă echipamentele electronice ale avioanelor inamice. Aceste drone sunt de așteptat să-şi ia zborul în 2025.

Fluxul de știri
0