Scenariu ca-n filme: cum a scăpat Erdogan din ghearele F-16

© Flickr / Andreas NilsenRNoAF F-16
RNoAF F-16 - Sputnik Moldova
Abonare
Piloţii avionului cu care preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a ajuns în noaptea de vineri spre sâmbătă la Istanbul, în timpul tentativei de lovitură de stat, au schimbat semnalul emiţătorului radio pentru ca avionul să apară pe radare cu indicativul unui avion al companiei Turkish Airlines.

BUCUREŞTI, 21 iulie — Sputnik. Avioanele de luptă turceşti ale rebelilor care organizau lovitura de stat din noaptea de vineri spre sâmbătă urmăreau avionul privat cu care preşedintele Regep Erdogan se întorcea la Istanbul când, dintr-o dată, a dispărut de pe radar, şeful statului turc scăpând cu viaţă, scriu jurnaliştii de la The Independent.

Турция. Попытка госпереворота - Sputnik Moldova
Erdogan și puciul aviatorilor NATO, via doborârea avionului rus

După ce a aflat de lovitura de stat, în timp ce se afla în vacanţă, Erdogan a plecat spre Istanbul la bordul unui avion privat, Gulfstream IV, în urmărirea căruia au pornit avioanele F-16 ale puciştilor.

Gulfstream IV, avionul privat al preşedintelui turc, a fost nevoit să zboare mult timp deasupra oraşului Istanbul pentru că nu putea să aterizeze pe aeroportul Ataturk, acesta fiind deja ocupat de forţele militare care organizau lovitura de stat.

Însă la un moment dat, avionul lui Erdogan a dispărut de pe radare, piloţii schimbând semnalul emiţătorului radio, i s-a dat voie să aterizeze, puciştii observând că avionul aparţine companiei Turkish Airlines.

„Cel puţin două F-16 au hărţuit în zbor avionul lui Erdogan (…) Au fixat cu radarele acest avion şi alte două F-16 care îi asigurau protecţia. De ce nu au tras asupra lui este un mister”, a declarat agenţiei Reuters un ofiţer turc în rezervă.

Avionul Gulfstream IV şi-a schimbat semnalul emiţătorului radio, iar indicativul său a devenit THY 8456, deci a apărut pe radare ca fiind un avion de pasageri al companiei Turkish Airlines, reuşind astfel să se piardă în traficul civil.

Fluxul de știri
0