Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Deputat: ce se întâmplă dacă cetăţenul votează luni, iar miercuri moare

© Sputnik / Evgheni PanasencoAlegeri 2015
Alegeri 2015 - Sputnik Moldova
Abonare
Potrivit Comisiei Electorale Centrale, votul electronic în Moldova va fi implementat la alegerile prezidenţiale din anul 2020.

CHIŞINĂU, 20 iul – Sputnik. La Parlament a avut loc o dezbatere cu privire la implementarea votului electronic în Republica Moldova. La masa rotundă au participat deputaţi, membri ai Comisiei Electorale Centrale, experţi, reprezentanţi ai societăţii civile.

Избирательная урна с гербом Молдавии - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Important: precizare de ultimă oră legată de prezidenţialele din octombrie

Membrul CEC, Iurie Ciocan, a declarat că votul prin internet va permite alegătorului să voteze cu şapte zile înainte de scrutin.

În cadrul dezbaterilor noii concepţii de votare, deputatul democrat Constantin Ţuţu a pus o întrebare. 

„Am o întrebare scurtă. Spuneţi că prin internet cetăţeanul poate să voteze cu o săptămână înainte de câte ori el vrea. Bine. O persoană votează luni. Duminică noi avem alegeri, dar miercuri el moare. Ce se întâmplă cu votul”, a întrebat deputatul Ţuţu.

Răspunsul membrului Comisiei Electorale Centrale, Iurie Ciocan, a fost scurt: „Nimic”. 

„Situaţia e simplă în momentul în care votul cetăţeanului care este în viaţă şi are statut de alegător a fost expus în condiţiile legale, votul este calculat. Dacă legea scrie că el are voie să voteze cu cinci zile înainte şi el a votat, dar în a treia zi a decedat, votul lui este calculat, pentru că el a fost expus în condiţii legale”, a precizat membrul CEC. 

Potrivit Comisiei Electorale Centrale, votul electronic în Moldova va fi implementat la alegerile prezidenţiale din anul 2020. 


Fluxul de știri
0