Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Important: precizare de ultimă oră legată de prezidenţialele din octombrie

© SputnikИзбирательная урна с гербом Молдавии
Избирательная урна с гербом Молдавии - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Comisia Electorală Centrală (CEC) precizează că la alegerile prezidențiale din toamna anului curent nu va fi posibilă votarea la distanță.

CHIȘINĂU, 14 iul — Sputnik. În cadrul alegerilor prezidențiale din 30 octombrie, nu va fi posibilă votarea la distanță (on-line), precizează Comisia Electorală Centrală (CEC). 

„Pentru scrutinul din acest an cetățenii Republicii Moldova care în ziua alegerilor se vor afla în străinătate și intenționează să voteze au posibilitatea DOAR de a se înregistra on-line, în prealabil. Scopul principal al procedurii este de a identifica concentrațiile majore de alegători, în vederea constituirii secțiilor de votare suplimentare, în afara celor ce vor fi deschise pe lângă misiunile diplomatice și oficiile consulare”, potrivit CEC.

Conform procedurii, cetățenii care s-au înregistrat în prealabil vor fi automat radiaţi din lista electorală de bază după locul de domiciliu din Republica Moldova. Această radiere va fi temporară și va fi valabilă doar pentru alegerile prezidențiale din anul curent. După finalizarea perioadei de înregistrare, informația privind numărul de cetățeni care s-au înregistrat în prealabil va fi transmisă Guvernului Republicii Moldova pentru luarea deciziei asupra necesității deschiderii secțiilor de votare suplimentare.

Президентура РМ - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Deputaţii au modificat hotărârea cu privire la data alegerilor prezidenţiale

Lipsa înregistrării prealabile nu restricționează dreptul de vot. Înregistrarea constituie un criteriu determinant pentru autoritățile responsabile de organizarea procesului electoral, nu și pentru alegători.

Cetățenii care în ziua alegerilor se vor afla peste hotarele țării, și care, din diferite motive, nu s-au înregistrat în prealabil își vor putea exercita dreptul de vot, prezentându-se la orice secție de votare constituită în afara țării.


Fluxul de știri
0