Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

La patru posturi de frontieră cetăţenii nu vor mai sta în rând

© Sputnik / Мирослав Ротарьпограничная полиция
пограничная полиция - Sputnik Moldova
Abonare
Sistemul este utilizat pentru a accelera traficul de mărfuri şi călători, dar şi pentru a optimiza controlul vamal în baza principiului selectivităţii şi analizei de risc.

CHIŞINĂU, 19 iul – Sputnik. Începând din 19 iulie, cetăţenii care traversează frontiera prin posturile vamale Sculeni, Leuşeni, Giurgiuleşti şi Tudora vor beneficia de simplificările prevăzute de introducerea Coridorului Verde. Anunţul a fost făcut de către directorul general al Serviciului Vamal, Vitalie Vrabie, la postul de frontieră Sculeni.

Sistemul este utilizat pentru a accelera traficul de mărfuri şi călători, dar şi pentru a optimiza controlul vamal în baza principiului selectivităţii şi analizei de risc. Prin urmare, cetăţenii care nu deţin bunuri ce necesită a fi declarate pot opta pentru Coridorul Verde, în timp ce Coridorul Roşu este destinat persoanelor care transportă mărfuri care presupun achitarea taxelor vamale aferente.

пресс-тур 28.05.2016 - Sputnik Moldova
Societate
Incredibil: ai posibilitatea să eviți cozile interminabile la posturile vamale

Implementarea acestei măsuri a fost determinată de sporirea semnificativă a fluxului de călători odată cu liberalizarea regimului de vize pentru cetăţenii Republicii Moldova, precum şi după introducerea amendamentelor care permit traversarea frontierei R. Moldova de către cetăţenii UE inclusiv în baza cărţilor de identitate ordinare.

Potrivit datelor deţinute, Sculeni este unul dintre cele mai solicitate puncte de trecere a frontierei. În primul semestru al acestui an, fluxul persoanelor a constituit peste 1,1 milioane traversări, fiind semnalată o creştere de 42% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, iar comparativ cu perioada corespondentă a anului 2014, se atestă o majorare de 115% a fluxului de călători.

Necesitatea aplicării acestei practici a fost condiţionată şi de infrastrucura respectivelor posturi vamale, care nu permite construcţia unor piste suplimentare de control, aceste elemente de infrastructură urmând să fie prevăzute în următoarele proiecte de reconstrucţie.

Prin măsurile întreprinse, Serviciul Vamal îşi propune să asigure fluidizarea traficului de mărfuri şi călători, precum şi reducerea timpului de aşteptare în vamă, menţinând, totodată, rigorile de control aferente procesului de vămuire. 

 

 

Fluxul de știri
0