Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Surpriza care-i aşteaptă pe mulţi odată cu introducerea impozitului pe avere

© Sputnik / Miroslav RotariЖилой дом
Жилой дом - Sputnik Moldova
Abonare
Până la 25 decembrie a acestui an, proprietarii din Chişinău şi Bălţi care au case mai mari de 120 metri pătraţi şi cu o valoare cadastrală mai mare de 1,5 milioane de lei, vor plăti statului „impozitul pe lux”.

CHIŞINĂU, 19 iul – Sputnik. Din 1 iulie, în Codul Fiscal al Republicii Moldova a fost introdus noul impozit pe avere, care mai este numit „impozitul pe lux”. Această prevedere se pune în aplicare de la 1 ianuarie 2016. 

Calcularea impozitului pe avere şi prezentarea avizelor de plată se va realiza de către oficiile fiscale teritoriale în termen de până la 10 decembrie pentru situaţia existentă la 1 noiembrie a anului de gestiune. 

Impozitul pe avere se va achita la bugetul de stat în termen de până la 25 decembrie a anului de gestiune.

Proiectare, casă, economie, construcţii, investiţii - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Vor plăti sau nu locuitorii din sate impozitul suplimentar pentru locuinţe

Noul impozit va fi achitat de persoanele care au în proprietate imobile ce au o valoare estimată totală constituie 1,5 milioane şi mai mult şi o suprafaţa totală de 120 metri pătraţi şi mai mult. Cota impozitului reprezintă 0,8% din baza impozabilă. 

Potrivit calculelor, impozitul pe avere la o casă evaluată de cadastru la 1,5 milioane de lei va ajunge până la 12 mii de lei.

Autorităţile statului au decis că, în primul an, impozitul pe lux va fi aplicat doar în municipiile Chişinău şi Bălţi. Impozitul pe avere reprezintă impozitul aplicat asupra averii contribuabilului sub formă de bunuri imobiliare cu destinaţie locativă, inclusiv căsuţele de vacanţă, în cazul în care acestea satisfac condiţiile specificate în prezentul titlu. Excepţie fac doar terenurile. 

Subiecţi impunerii acestui impozit sunt persoanele fizice proprietari ai bunurilor imobiliare cu destinaţie locativă, inclusiv căsuţele de vacanţă (cu excepţia terenurilor), pe teritoriul Republicii Moldova. În cazul în care bunurile imobiliare reglementate de prezentul titlu se află în proprietate comună în diviziune a mai multor persoane, subiect al impunerii este considerată fiecare dintre aceste persoane, în cota-parte care îi revine. În cazul în care bunurile imobiliare reglementate de prezentul titlu se află în proprietate comună în devălmăşie, subiect al impunerii este considerat, în baza acordului comun, unul din proprietari. În acest caz, toţi proprietarii poartă o răspundere solidară pentru îndeplinirea obligaţiilor fiscale.


Fluxul de știri
0