Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Atenţie! Dacă nu-ţi ridici pensia timp de jumătate de an, rişti să o pierzi

© Sputnik / Evghenii PanasencoBancnote cu nominalul de 50 lei moldovenești
Bancnote cu nominalul de 50 lei moldovenești - Sputnik Moldova
Abonare
Magistraţii de la Curtea Constituţională vor examina, marţi, cazul unui bărbat care nu-şi poate ridica pensia din anul 2009.

CHIŞINĂU, 19 iul – Sputnik. Curtea Constituţională va stabili, marţi, dacă pensia poate fi primită printr-o procură eliberată pentru o perioadă mai mare de 6 luni, dar și dacă pensionarii își pot primi pensia neridicată o perioadă mai lungă de 3 ani.

Sesizarea a fost depusă în luna iulie a acestui an, de către avocatul unui pensionar aflat într-un proces de judecată, la Curtea de Apel din Bălți.

Заседание руководства профсоюзов Молдовы - Sputnik Moldova
Societate
Sindicatele din Moldova pregătesc reforma sistemului de pensii

Cetățeanul pensionar consideră că legea nu corespunde Constituției, așa cum în cazurile generale procura este valabilă pentru 3 ani, iar în cazul ridicării pensiei pentru limita de vârstă e de numai 6 luni. Mai mult, acesta afirmă că atunci când o perioadă mai lungă nu și-a putut ridica pensia, i se acordă doar suma pentru ultimii 3 ani cel mult.

Este cazul unui cetățean pensionar din Edineț care se află în proces de judecată cu statul, ca să-și poată recupera pensia pe care nu a primit-o din 2009, de când a plecat din țară. Acesta și-a primit pensia doar pentru o perioadă de 6 luni, cât timp poate fi valabilă o procură pentru aceste cazuri.  

Curtea Constituțională urmează să decidă dacă Parlamentul și Guvernul au încălcat sau nu Constituția atunci când au adoptat legea și regulamentul cu care nu este de acord acest cetățean. Constituția din 1994 le garantează cetățenilor dreptul la asigurare în caz de șomaj, boală, invaliditate, văduvie și bătrânețe. 

Cazul examinat de Curte astăzi se referă la pensia pentru cetățenii cu vârstă înaintată, care au dreptul la pensia pentru limita de vârstă.


Fluxul de știri
0