Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Sindicatele din Moldova pregătesc reforma sistemului de pensii

© Sputnik / Николай КостыркинЗаседание руководства профсоюзов Молдовы
Заседание руководства профсоюзов Молдовы - Sputnik Moldova
Abonare
Confederaţia Naţională a Sindicatelor din Moldova îşi propune să-i facă pe cetăţeni să muncească mai productiv, dându-le în schimb posibilitatea să primească o pensie pe măsură.

CHIŞINĂU, 7 iun — Sputnik. Sistemul de plată a muncii care există în Moldova nu predispune cetăţenii la o muncă mai productivă, a declarat marţi în cadrul şedinţei consacrate Zilei Sindicatelor din Moldova, preşedintele Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din ţară, Oleg Budza.

Potrivit acestuia, în iunie se aşteaptă ca Parlamentul să adopte un şir de modificări la legislaţia muncii în partea ce se referă la sectorul neformal al economiei.

„Potrivit acestor amendamente, angajatorul va trebui să plătească o amendă de la 10 până la 30 de mii de lei dacă nu va încheia cel puţin cu unul dintre angajaţii săi contractul de muncă", a menţionat Budza.

Пенсионер pensionar bătrâni bătrân - Sputnik Moldova
Societate
În Moldova pensiile vor fi plătite altfel

Acesta a subliniat că o astfel de măsură din partea autorităţilor este destul de dură, dar CNSM va susţine această iniţiativă pentru stabilizarea condiţiilor de muncă din ţară.În ceea ce priveşte calcularea pensiilor, şeful CNSM a constatat că majoritatea cetăţenilor din Moldova nu sunt interesaţi să plătească cotizaţii în fondul de pensionare, deoarece atunci când ei vor ieşi la pensie, pensia lor nu va include şi alocaţiile personale.

„La moment, facem tot ceea ce este posibil pentru ca la începutul anului 2017 să venim cu propuneri pentru o reformă optimală a sistemului de pensii din Moldova. Specialiştii noştri sunt gata să propună cele mai curajoase idei, doar ca acestea să aducă folos cetăţenilor", a mai spus Budza.

пожилые люди - Sputnik Moldova
În Moldova pensia ajunge doar pentru o pâine, și aceea neagră

Potrivit acestuia, sindicatele tind, în primul rând spre un sistem cât mai simplificat de calculare a pensiilor — „până într-atât încât, atingând vârsta respectivă, omul să-şi poată calcula singur ce pensie trebuie să-i plătească statul".

Acesta a mai declarat că unul din neajunsurile principale ale sistemului de pensii din Moldova este categoria privilegiată de pensionari — funcţionarii de stat, vameşii, procurorii etc.

„Acest lucru trebuie corectat. Mărimea pensiilor acestora trebuie să depindă de cotizaţiile achitate în bugetul asigurărilor sociale de stat. Cred că tuturor angajaţilor le va fi clar un lucru după reforma ce urmează — cu cât mai mult şi mai bine vor munci, cu atât mai mare va fi pensia pe care o vor primi atunci când va veni vremea", a încheiat Budza.

Fluxul de știri
0