Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Ce garanţii dă Constituţia pentru şoferii beţi la volan

© Sputnik / Максим Блинов / Accesați arhiva multimediaАвтогонки
Автогонки - Sputnik Moldova
Abonare
Se încalcă sau nu dreptul la viaţa privată când şoferul este supus testului la alcoolemie. Răspunsul îl va da Curtea Constituţională.

CHIŞINĂU, 17 iul – Sputnik. Curtea Constituțional (CC) va examina luni, 18 iulie, dacă Codul Penal corespunde Constituției și dacă nu încalcă dreptul la viața privată, atunci când stabilește pedepsirea șoferilor care refuză să fie examinați medical.

Cu această adresare în fața CC a venit un locuitor al orașului Bălți. Acesta consideră că îi este încălcat dreptul la viața privată, atunci când șoferii sunt obligați să fie examinați medical.

Метеорологи объявили желтый код в связи со сложными погодными условиями. - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Amenzile pentru şoferii băuţi la volan ar putea creşte până la 15 mii de lei

Dosarul șoferului a fost trimis în judecată de către Procuratura din Bălți pentru că a refuzat să fie examinat medical, după ce a fost testat la fața locului. Însă, la examinarea medicală, este obligatorie colectarea probelor biologice, fapt cu care autorul sesizării nu este de acord. În cazul refuzării examenului medical, Codul Penal impune pedeapsa de 11 mii – 13 mii de lei.

Cetățenii simpli nu se pot adresa direct la CCM, ci doar anumite autorități publice și categorii de persoane – 10 la număr. Totuși, cetățenii simpli beneficiază de verificarea corespunderii cu Constituția a legilor. Astfel, partea aflată în proces de judecată, avocatul acesteia sau judecătorul se pot adresa la CC cu privire la o lege care are legătură cu acel dosar și care ar încălca Constituția. Acest tip de sesizare se numește ”excepție de neconstituționalitate.” 

Și numai în cazul în care CC anulează legea contestată, acest fapt ar influența decizia instanței de judecată asupra dosarului. Între timp, de la sesizarea CC și până la pronunțarea hotărârii de către aceasta, examinarea dosarului în instanța care a ridicat excepția este suspendată. 

Fluxul de știri
0