Analist rus: loialitatea României față de Occident se va topi

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Accesați arhiva multimediaСаммит НАТО откроется в Варшаве 8 июля
Саммит НАТО откроется в Варшаве 8 июля - Sputnik Moldova
Abonare
Loialitatea României față de Occident se va topi din momentul în care va înțelege că nu va reușit să integreze teritoriul Republicii Moldova și să-și alipească teritorii ale Ucrainei cu ajutorul NATO și UE.

BUCUREȘTI, 15 iulie — Sputnik. România mai este loială față de Occident doar pentru că ia în calcul integrarea Moldovei și divizarea Ucrainei. Însă, din momentul în care Bucureștiul va înțelege că nu îi va reuși acest lucru, loialitatea lui se va topi, afirmă Rostislav Ișenko, directorul Centrului de Analize Sistemice și Prognoze, într-un articol de analiză publicat pe portalul agenției RIA Novosti.

În opinia analistului, Occidentul a instrumentalizat sentimentele naționaliste ale popoarelor din Estul Europei împotriva Rusiei. Această strategie a fost utilă atât timp cât naționalismul a constituit o problemă a URSS, CSI și a Rusiei post-sovietice, însă acest fenomen ar putea să se îndrepte împotriva Occidentului însuși, pentru care resuscitarea unor egoisme naționale a devenit o problemă gravă.

"Inițial, Occidentul reușea să identifice problema naționalismelor locale, îndreptându-le ascuțișurile împotriva Rusiei. Nu a existat o mai mare fericire pentru politicienii estonieni sau lituanieni, polonezi sau români, decât să se ascundă în spatele NATO, pentru a mușca Rusia", afirmă Ișenko.

Expertul rus oferă și exemplul Ucraineni, în care tot mai multe voci se arată nemulțumite de politica Occidentului, iar mai recent, obiectul atacurilor naționaliștilor de la Kiev a devenit Polonia.

"Europa de Est începe nu în șoaptă, ci cu voce să urască Occidentul, care nu le-a răspuns așteptărilor. Sărind în ultimul vagon al NATO și UE, fostele state socialiste credeau că vor primi un bilet în vagonul clasa lux, care le va aduce o fericire eternă. În cele din urmă, ei s-au trezit într-un tren marfar, care îi duce la munci silnice", consideră analistul.

Sentimentele naționaliste, cultivate și susținute de Occident vor fi canalizate spre identificarea unor inamici interni, din momentul în care Rusia va deveni „un inamic inaccesibil". Dacă UE va fi în stare să facă față sporirii fenomenului naționalist în Europa, în cazul NATO, existența unui bloc militar în cadrul căruia membrii se urăsc reciproc, este una incertă, conchide Ișenko.

Fluxul de știri
0