CHIȘINĂU, 14 Iulie — Sputnik. Parlamentul Republicii Moldova a adoptat în prima lectură modificări la Codul Audiovizualului, care impun anumite restricții în privința difuzării unor emisiuni ale posturilor străine de radio și televiziune, fapt ce contravine normelor internaționale, se menționează într-o declarație a OSCE.
Reprezentantul OSCE pentru libertatea presei, Dunja Mijatović, a expediat o scrisoare către președintele Parlamentului Moldovei, Andrian Candu, în legătură cu modificările făcute la Codul Audiovizualului. Modificările presupun limitarea retransmiterii emisiunilor de informare și a programelor de analiză ale canalelor de televiziune din țările care nu au ratificat Convenția Europeană privind televiziunea transfrontalieră (Rusia nu a ratificat Convenția - red.).
"Este contraproductiv să îngrădești libertatea de exprimare prin adoptarea unei legi organice", a scris Mijatović în scrisoarea sa către Candu.
"Eu cred că aceste proiecte de lege vor fi revizuite de către membrii Parlamentului până la adoptarea lor în lectura a doua, iar restricțiile să nu creeze obstacole în calea liberei circulații a informațiilor", a declarat reprezentantul OSCE.
Parlamentul Moldovei a aprobat în prima lectură modificări la Codul Audiovizualului care obligă canalele TV locale să difuzeze programe de știri interne și analitice, în proporție de 100%, dintre care 80% — în limba română.
Ministerul de Externe rus consideră această inițiativă a coaliției de guvernare, drept un pas neprietenos, care vizează înăsprirea legislației actuale în domeniul audiovizualului. Modificările propuse vor afecta grav posturile de radio și TV ruse din Moldova.