Rusia a prevenit NATO despre consecinţele activizării militare în Marea Neagră

Abonare
Potrivit Convenţiei Montreau din 1936, navele militare ale ţărilor din afara bazinului Mării Negre se pot afla în regiune pe un termen de până la 21 de zile.

CHIŞINĂU, 14 iul — Sputnik. La reuniunea Consiliului Rusia-NATO, Federaţia Rusă a prevenit Alianţa despre consecinţele negative activizării militare în regiunea Mării Negre, a declarat reprezentantul permanent al Rusiei la NATO, Alexandr Gruşco.

„Noi am discutat acest subiect, am discutat Marea Neagră. Noi am spus că, în opinia noastră, orice creştere a activizării ţărilor NATO în regiunea Mării Negre va destabiliza situaţia şi nu contribuie la securitatea din regiune", a spus Gruşko pentru jurnalişti.

НАТО - Sputnik Moldova
Conflict în cadrul NATO: Germania amenință Turcia cu retragerea militarilor săi

Anterior, NATO şi Ucraina, într-o declaraţie comună din cadrul Summitului Alianţei de la Varşovia, şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu planurile Rusiei de consolidare a prezenţei în regiunea Mării Negre.

La rândul său, Moscova a subliniat că Rusia, ca răspuns la consolidarea grupării maritime NATO în Marea Neagră, va face tot posibilul ca balanţa puterilor în regiune să nu fie afectată.

Potrivit Convenţiei Montreau din 1936, navele militare ale ţărilor din afara bazinului Mării Negre se pot afla în regiune pe un termen de până la 21 de zile.

Astfel, dintre ţările membre NATO o prezenţă permanentă în apele Mării Negre şi-o pot permite doar România, Turcia şi Bulgaria. În acelaşi timp, Sofia a refuzat participarea la iniţiativa de sporire a prezenţei forţelor Alianţei, declarând că „nu doreşte război în regiune".

Şedinţa Consiliului Rusia NATO s-a desfăşurat la 13 iulie la Bruxelles.

Fluxul de știri
0