Raport șocant: Inteligența artificială ar putea „abuza și tortura" omenirea

© Sputnik / Игорь Зарембо / Accesați arhiva multimediaLaborator
Laborator - Sputnik Moldova
Abonare
Dacă ar ajunge pe mâna unor persoane rău intenționate, inteligența artificială (IA) ar putea „abuza și tortura" omenirea, conducând la distrugerea acesteia, avertizează oamenii de știință.

BUCUREŞTI, 13 iulie — Sputnik. Un raport realizat de oamenii de știință de la Universitatea din Louisville avertizează că, dacă organizațiile teroriste, guvernele corupte, adepții unor secte care propovăduiesc Apocalipsa sau psihopați „care urmăresc să-și facă un renume prin orice mijloace" ar dezvolta Inteligenţa Artificială (IA) pentru a-şi realiza scopurile, atunci aceștia ar putea declanșa un dezastru, potrivit Daily Express.

Lucrarea a fost publicată în arhiva electronică de lucrări de cercetare ArXiv și aparţine omului de știință Roman V. Yampolskiy de la Universitatea din Louisville și cercetătorului independent Federico Pistono. Aceștia evidențiază pericolul pe care l-ar putea reprezenta pentru noi dezvoltarea IA.

„O superinteligenţă răuvoitoare ar putea încerca să abuzeze și să tortureze omenirea, cunoscând în profunzime structura noastră fiziologică pentru a maximiza suferința fizică sau emoțională a oamenilor", se arată în raport.

În raport se mai menţionează că mașinile ar putea comite un „specicid", în cazul acesta intenția fiind de a nimici definitiv omenirea.

Aceasta s-ar putea întâmpla dacă IA ar distruge centralele electrice, ar folosi computerele militare pentru a ne distruge cu propriile noastre arme nucleare sau ar prelua controlul asupra dronelor militare.

„Dacă scopul ar fi exterminarea omenirii, una dintre cele mai la îndemână modalități ar fi crearea unui virus sau a unei bacterii mortale, care poate rămâne în stare latentă, nefiind detectată, până când ar ajunge să infesteze întreaga populație a lumii, apoi ar fi activată wireless, prin nanoboți, în mod simultan și pe întregul pământ, omorând toți oamenii în câteva minute sau ore", avertizează cei doi oameni de știință.

Fluxul de știri
0