Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

”Secret militar”: cum va fi scoasă armata rusă din Transnistria

© Sputnik / Dawid Khisanischwili / Accesați arhiva multimediaУчения НАТО Cooperative Longbow 09/Cooperative Lancer 09
Учения НАТО Cooperative Longbow 09/Cooperative Lancer 09 - Sputnik Moldova
Abonare
Declarațiile ministrului moldovean al Apărării, Anatol Șalaru, privind evacuarea trupelor militare și a munițiilor rusești din raioanele din stânga Nistrului le-a insuflat o doză exagerată de optimism celor care văd cu ”ochi euro-atlantiști” modalitatea de ”rezolvare definitivă” a conflictului transnistrean.

În cadrul conferinței de presă susținută marți, prilejuită de discuțiile pe care le-a avut la summit-ul NATO de la Varșovia cu reprezentanții acestui bloc politico-militar, Anatol Șalaru a ținut să scoată în evidență două aspecte esențiale.

Города мира. Берлин - Sputnik Moldova
Republica Moldova
La Berlin sunt reluate discuţiile în formatul „5+2”

Primul: NATO nu va începe un război cu Rusia doar pentru ca ei (Federația Rusă) să-și retragă armata din Republica Moldova.

Al doilea: NATO va insista, și nu numai NATO, dar și țările membre ale Uniuni Europene, vor insista pe această idee.

Domnul Șalaru a uitat să dea pe față și aspectul numărul trei – ”chintesența” soluției văzută din această perspectivă. Domnia sa a ”uitat” să afirme că NATO și UE vor insista, iar Rusia, fără a mai trage de timp, va purcede imediat la evacuarea trupelor sale din regiunea transnistreană. Dar de unde, oare, știe domnul Șalaru cum vor proceda UE, NATO și Rusia?

Lăsând glumele la o parte, voi sublinia că reglementarea definitivă a problemei transnistrene este posibilă, însă o soluție durabilă și reală nu poate fi compilată din mofturi, iluzii și nici nu poate ignora termenii definitorii ai ”ecuației regionale”.

Opiniile exprimate de autor nu reflectă neapărat poziția redacției Sputnik Moldova.

Fluxul de știri
0