Motivul pentru care Bulgaria a refuzat România

© Sputnik / Алексей Дружинин / Accesați arhiva multimediaПредседатель Совета Министров Республики Болгария Бойко Борисов во время беседы с премьер-министром РФ В.Путиным
Председатель Совета Министров Республики Болгария Бойко Борисов во время беседы с премьер-министром РФ В.Путиным - Sputnik Moldova
Abonare
Bulgaria a respins inițiativa României de înființare a unei flote comune în Marea Neagră nu din cauza unei solidarități cu Rusia, ci din cauza unei antipatii față de Turcia.

CHIȘINĂU, 12 iulie — Sputnik. Bulgaria nu susține idea înființării unei flote comune NATO în Marea Neagră din cauza unei antipatii față de Turcia, dar nu din cauza unei solidarității cu Rusia.

Această opinie a fost exprimată, într-un interviu oferit portalului polit.ru, de către doctorul în istorie, profesorul, șeful departamentului de studii a spațiului Mării Negre și Mediteranean al Institutului European din cadrul Academiei de Științe din Rusia, Alla Iazkova.

"Faptul că Bulgaria a refuzat să participe la crearea unei flote comune NATO în Marea Neagră e un lucru interesant. La summit-ul NATO, prim-ministrul bulgar Boiko Borisov, care nu a fost niciodată bănuit de simpatii față de Rusia (dimpotrivă, a avut întotdeauna poziții antirusești) a venit cu o astfel de idee. Cel mai probabil, această decizie este legată nu atât de Rusia, cât de poziția în care se încearcă a fi pusă Bulgaria", consideră expertul rus.

Potrivit ei, navele NATO, inclusiv cele americane, au dreptul, conform convenției Montreux, să staționeze în Marea Neagră doar 21 de zile, după care trebuie să plece. Asta ar însemna că vor rămâne doar nave ale acestor trei țări (România, Bulgaria și Turcia), sub comandamentul Turciei, cu care Bulgaria a avut întotdeauna animozități.

"Unii comentatori au calificat refuzul Bulgariei drept unul influențat de Rusia. În realitate, consideră alți experți, Moscova nu are nicio legătură cu această decizie, rolul principal avându-l antipatiile Bulgariei față de Turcia și temerile că Bulgaria ar putea ajunge sub dictatul ei în această troică", a explicat Ala Iazkova.

Boiko Borisov - Sputnik Moldova
Răzgândire la SOFIA. Bulgaria nu mai acceptă crearea flotei NATO la Marea Neagră

Reamintim că propunerea înființării unei flotile NATO în Marea Neagră a fost înaintată de România în ianuarie 2016, fiind legată de reunificarea Crimeii cu Rusia. Propunerea a fost susținută de Ucraina, apoi de Turcia, constând din ideea unificării flotelor bulgare, turce, ucrainene, georgiene și română.

Cu toate acestea, la 10 și 11 iunie, presa a comunicat că prim-ministrul bulgar Boiko Borisov a propus demilitarizarea Mării Negre, eliberând-o de orice nave sau submarine, ceea ce vine în contradicție cu ideea consolidării forțelor NATO în regiune, enunțate la ultimul summit.

Decizia finală cu privire la înființarea unei flote comune NATO urmează a fi luată în octombrie.

Fluxul de știri
0