Răzgândire la SOFIA. Bulgaria nu mai acceptă crearea flotei NATO la Marea Neagră

© AFP 2024 / ALAIN JOCARDBoiko Borisov
Boiko Borisov - Sputnik Moldova
Abonare
După ce miercuri autorităţile de la Sofia erau de acord cu propunerea României de creare a flotei comune NATO în Marea Neagra, joi premierul Boiko Borisov a declarat că nici el, nici președintele Rosen Plevneliev li nici ministrul Apărării nu mai doresc constituirea unei asemenea forțe îndreptate împotriva Federației Ruse.

BUCUREŞTI, 16 iunie — Sputnik. Bulgaria şi-a schimbat peste noapte strategia de cooperare în cadrul NATO şi își exercită dreptul la suveranitate.

Военные учения НАТО Spring storm в Эстонии. Exerciții militare NATO, Spring storm în Estonia - Sputnik Moldova
Lavrov: Rusia nu intenționează să atace vreo țară membră a NATO

Noua strategie a Bulgariei privind securitatea regională în cadrul UE şi NATO a fost, până miercuri, 15 iunie, comună cu cea propusă de România, şi anume crearea flotei comune NATO la Marea Neagră.

Însă joi, premierul bulgar Boiko Borisov a prezentat, alături de președintele Rosen Plevneliev şi ministrul Apărării, Nikolay Nencev, o altă strategie, potrivit Novinite.

Astfel, Bulgaria respinge formarea flotei comune NATO în Marea Neagră din motive de stabilitate şi garanţie a păcii în relaţia regională cu Federaţia Rusă.

„Navele NATO ar putea patrula de-a lungul țărmurilor noastre numai în cazul unui aflux puternic de refugiați", a spus Borisov citat de Novinite.

Premierul bulgar a precizat că nu este acceptabil să formezi o flotă „la modul în care s-a propus, atât la întâlnirea cu premierul român, cât și la cea cu președintele — noi suntem împotrivă".

Fluxul de știri
0