Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Canicula scoate salvatorii în stradă

© Photo : Direcţia situaţii excepţionalecort палатка
cort палатка - Sputnik Moldova
Abonare
În perioada 12-15 iulie, cât va funcţiona codul galben de caniculă, în mai multe oraşe din republică vor fi instalate corturi de reabilitare, unde oamenii se vor putea ascunde de soare şi vor putea bea un pahar cu apă rece.

CHIŞINĂU, 12 iul – Sputnik. În zilele cât va funcţiona codul galben de caniculă, în ţară vor fi instalate mai multe corturi unde cetăţenii se vor putea adresa după ajutor. 

Corturile de reabilitare pe timp de caniculă sunt amenajate în locurile unde este un flux mare de oameni şi în apropierea piețelor. 

În Chişinău, salvatorii montează corturile în cele cinci sectoare ale orașului: sectorul Botanica, pe bulevardul Dacia în apropierea Centrului Comercial „1000 de Mărunţişuri”, sectorul Centru în apropiere de Gara Auto Centru, sectorul  Râşcani, lângă Centrul Comercial „Pancom”, sectorul Buiucani, str. Calea Ieşilor 1 şi sectorul Ciocana, pe bulevardul Mircea cel Bătrân în apropiere de piaţa din zonă.

Жара в городе - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Africa se mută în Moldova: ce ne aşteaptă săptămâna aceasta

Punctele de reabilitare vor funcționa zilnic, în intervalul orelor 11.00 – 18.00, până vineri, 15 iulie.

Oamenii pot veni aici pentru a bea apă şi a se proteja de soare. În caz de necesitate, salvatorii vor acorda primul ajutor calificat. 

Meteorologii au instituit din nou cod galben de caniculă în toată ţara. Avertizarea va fi valabilă în zilele de 12-15 iulie.

În această perioadă temperatura maximă a aerului după orele amiezii va atinge valori de până la +33 grade Celsius și mai mult la umbră.

Medicii recomandă tuturor cetăţenilor să fie precauţi în zilele de caniculă. În cazul expunerii îndelungate la soare pot apărea leziuni locale ale pielii, febră, amețeli, frisoane, dureri de cap, bătăi frecvente de inimă, greață, vomă și pierderea cunoștinței în cazuri grave.

O atenţie deosebită trebuie acordată protejării copiilor care sunt mai sensibili la razele solare, persoanelor de vârstă înaintată, cu maladii cardiovasculare, cu hipertensiune. Se interzice expunerea la razele solare a copiilor de până la 1 an.

În cazul apariției semnelor de insolație precum febră, amețeli, dureri de cap, deficienţe în respirație, se recomandă chemarea medicului. Până la sosirea ambulanței, persoana afectată trebuie culcată la umbră, trebuie înlăturate hainele strâmte, cravata, pentru a elibera căile respiratorii. Este important să fie aplicate comprese reci pe cap, la ceafă, sub braț, pe torace sau abdomen.


Fluxul de știri
0