Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Cum pot influenţa declaraţiiile lui Șalaru relațiile moldo-ruse

© Sputnik / Мирослав РотарьАнатолий Шалару
Анатолий Шалару - Sputnik Moldova
Abonare
Experții din domeniul politic Emil Ciobu și Nicolae Pascaru consideră că ministrul moldovean al Apărării Anatolie Șalaru nu are nici un drept să facă declarații ca cele făcute de el la summitul NATO.

CHIȘINĂU, 12 iul — Sputnik. Ministrul moldovean al Apărării, Anatolie Șalaru, îndemnând NATO să ne ajute să scoatem militarii ruși din Transnistria, se ocupă de lucruri care nu țin de competența sa, a declarat pentru Sputnik diplomatul și expertul politic Emil Ciobu.

În cadrul luării sale de cuvânt la summitul NATO de la Varșovia, Șalaru a rugat conducerea alianței să intervină pentru a scoate militarii ruși de pe teritoriul Transnistriei.

"Problema reintegrării Moldovei și reglementării conflictului transnistrean ține de competența Parlamentului, vicepremierului pentru reintegrare și Ministerului Afacerilor Externe. Pe când Șalaru trebuie să se ocupe de problemele capacității de luptă a armatei naționale și de alte sarcini adiacente acestora", a subliniat Ciobu.

Anatol Şalaru Анатол Шалару - Sputnik Moldova
Republica Moldova
După reuniunea NATO, Şalaru convoacă jurnaliştii la Ministerul Apărării

În același timp, potrivit acestuia, dacă Șalaru face asemenea declarații, înseamnă că Parlamentul și Guvernul îi permit acest lucru.

"Șalaru este un executor, dar nu generator de idei. Ideile privind rezolvarea problemei transnistrene demult sunt elaborate, pur și simplu nimeni nu le aplică în viață", a încheiat Ciobu.

Comentatorul politic Nicolae Pascaru a declarat pentru Sputnik că luarea de cuvânt a lui Șalaru la Varșovia poate provoca un scandal între Chișinău și Moscova, lucru nedorit luând în calcul că relațiile ambelor țări au șansa spre un nou start de dezvoltare după vizita vicepremierului rus Dmitri Rogozin în Moldova.

"În refacerea relațiilor dintre Moldova și Rusia e nevoie de o muncă mai abilă, decât ieșirile pe care și le permite Șalaru", a spus Pascaru.

Potrivit interlocutorului, Occidentul se simte bine acum în spațiul post sovietic doar pentru că cu ajutorul unor programe non-guvernamentale formează opinia publică a cetățenilor Moldovei și a altor state chiar de pe băncile școlii.

 

 

 

Fluxul de știri
0