Die Welt, despre șansa zero a trupelor baltice ale NATO

© Sputnik / Georgy Bazaev / Accesați arhiva multimediaОткрытие совместного учебно-тренировочного центра НАТО в Грузии
Открытие совместного учебно-тренировочного центра НАТО в Грузии - Sputnik Moldova
Abonare
Într-un eventual conflict militar cu Rusia, trupele NATO din țările baltice nu au nicio șansă. Acestea nu ar reuși nici măcar să se retragă, notează Die Welt.

CHIȘINĂU, 11 iul — Sputnik. NATO încearcă să-și ”arate mușchii” consolidând-și flancul estic. Însă, în cazul apariției unei confruntări dintre NATO și Rusia în regiunea Baltică, Alianța nu ar avea nici o șansă de izbândă, scrie Die Welt.

Russia, NATO - Sputnik Moldova
Ce vor discuta Rusia și NATO la 13 iulie

Strategia NATO: de la show-ul european, spre o catastrofă globală

La summit-ul de la Varșovia, țările NATO au convenit să trimită în Europa de Est patru mii de militari. Această decizie controversată a determinat ca unii să acuze alianța că "demonstrare de forță", alții – de alimentarea războiului. 

Cu toate acestea, indiferent de scopul urmărit, acest pas, nu este în măsură să schimbe echilibrul forțelor militare în regiune, în primul rând datorită superiorității numerice ale trupelor rusești, subliniază autorul articolului.  În plus, Alianța are un "călcâi al lui Ahile – un teritoriu disputat între Polonia și Lituania, cu o lungime de aproximativ 100 de kilometri, așa-numitul coridor de Suwalki, care se învecinează cu regiunea Kaliningrad, în partea de nord și cu Belarus — în partea de sud. Acesta este cel mai slab punct al NATO în regiune, notează ziarul. Conform prognozelor think-tank-ului RAND – Rusia, în cazul unui conflict ipotetic ar putea bloca cu ușurință coridorul Suwalki și să lase Alianța fără posibilități de aprovizionare și de a transporta echipamente.

"Trupele de infanterie ale NATO nu vor fi în măsură să se retragă și vor suferi înfrângere pe loc", — susțin experții.

Mai mult, Rusia poate organiza blocada navelor de război ale NATO în Marea Baltică. Pe uscat forțele NATO sunt prea slabe și puține la număr pentru a rezista celor rusești, conchide autorul articolului.

Fluxul de știri
0