Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Moldova: una dintre cele mai tinere ţări cu cel mai înalt grad de îmbătrânire

© Sputnik / Evghenii PANASENCOПенсионер pensionar bătrâni bătrân
Пенсионер pensionar bătrâni bătrân - Sputnik Moldova
Abonare
Potrivit uni studiu, 25% din populația țării sunt tineri, prin urmare şomajul în rândul tinerilor este de trei ori mai mare (7,12%) în comparație cu șomajul în rândul adulților (2,95%).

CHIŞINĂU, 11 iul – Sputnik. Moldova este una dintre cele mai tinere țări din Europa, potrivit rezultatelor Barometrului Demografic lansat luni, 11 iulie, la Chişinău, de Ziua Mondială a Populației. Sondajul analizează impactul crizelor economice din anii 1990-2014 asupra populației şi a fost efectuat de Centrul de Cercetări Demografice în parteneriat cu UNFPA şi Fondul ONU pentru Populație în Moldova.

Astfel, 25% din populația țării sunt tineri, prin urmare, crizele economice îi afectează în mod direct. Șomajul în rândul tinerilor este de trei ori mai mare (7,12%) în comparație cu șomajul în rândul adulților (2,95%). Băieții și fetele adolescente sunt expuși la comportamente riscante și au cunoștințe și acces limitat la servicii medicale de calitate, inclusiv ceea ce ține de sănătatea sexuală și reproductivă.

pensionari пенсионеры - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Procesul de îmbătrânire a populației riscă să atingă proporții fără precedent

Directorul Centrului de Cercetări Demografice Olga Gagauz, a declarat că provocările economice și incertitudinile de pe piața muncii din perioada 1994-2014 în Moldova au fost unul dintre principalii factori care a redus dorința familiilor și femeilor să aibă copii, în special în rândul familiilor tinere.

Totodată, un impact al crizelor economice din anii 1994-2014 a fost creșterea ratei mortalității cu 44% în rândul bărbaților și cu 30% în rândul femeilor.

Ministrul Muncii, Protecției Sociale și Familiei, Stela Grigoraș, a declarat că ministerul are ca prioritate îmbunătățirea indicatorilor de securitate demografică ai Republicii Moldova.

„Ne propunem majorarea treptată a natalității și descreșterea nivelului mortalității și a sporului natural negativ, încurajarea migranților să revină și să se implice în procesul de reintegrare, îmbunătățirea și diversificarea serviciilor de reintegrare a cetățenilor care s-au aflat temporar peste hotare”, a declarat ministrul.

Potrivit unui alt studiu, lansat în Moldova în primăvara acestui an, îmbătrânirea activă şi în condiţii sănătoase este inaccesibilă pentru mai bine de 70% din populaţia în vârstă de 55 ani şi peste din ţara noastră. Indicele arată că Moldova înregistrează cea mai mică rată de ocupare pentru populaţie de vârstă pre-pensionară 55-59 de ani şi 60-64 de ani – 49% şi respectiv 27,6%.

În anul 2014 coeficientul de îmbătrânire al populaţiei s-a majorat comparativ cu anul precedent cu 0,5 puncte procentuale, constituind 16,2%.

Ziua Mondială a Populației, înființată în 1989 de către Organizația Națiunilor Unite și sărbătorită la data de 11 iulie în fiecare an, își propune să atragă atenția asupra problemelor globale ale populației într-o lume în care trăiesc peste 7 miliarde de oameni. Tema Zilei Mondiale a Populației-2016 este investițiile în fetele adolescente.

Fluxul de știri
0